Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 2. csütörtök, Áron

Idősek Éve a Ciszterci Szent Imre-plébánián

Újbuda   |   2015, október 23 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2015/2016-os tanévben a ciszterci plébánia kiemelt figyelmet szentel az idősebb korosztályra. Újbudán szép számmal élnek hívő katolikus nyugdíjasok, akiket az egyházközség szeretne minél több közösségbe bevonni erősítve a hitüket, csökkentve a magányukat, segítve őket korosztályuk problémáinak feldolgozásában. Novemberben az idősek néhány napon át készülnek, hogy 22-én együtt ünnepeljenek a 11 órás szentmisén.

2013-ban indult a kezdeményezés, hogy minden évben az egyházközösség egy csoportja kiemelt figyelmet kapjon a plébániától. Tavalyelőtt a fiatalok kerültek előtérbe, tavaly a családoké volt a főszerep, míg a 2015/2016-os évadot az Idősek Évének szentelték. – Sok az egyedülálló, emberi hangra vágyó idős közöttünk. Csendes magányukba visszahúzódva vagy aktívan segítve környezetüket élnek közöttünk. Aki nem zárkózik be sem lelkileg, sem fizikailag, hanem aktív módon kiveszi részét környezete alakulásából, érezhetően frissebb marad időskorára. Közösségünkben jó megtapasztalni, hogy az unoka vagy dédunoka érkezése mennyi örömet és boldogságot ad számukra – fogalmazott Urr Ipoly Zsolt, a plébánia lelkésze.

Az egyházi éveknek az a jelentősége, hogy ilyenkor a programok nagy része az “ünnepelt” korosztálynak szól, vagyis az eseményeket az ő érdeklődési körük szerint alakítják. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódott az Újbuda Önkormányzata által szervezett Nyárbúcsúztató fesztivál, amelynek tombolabevételét az Idősek Éve rendezvényre ajánlották fel. Ez az összeg képezte az alapját a közösség számára szervezett Mátraverebély-Szentkút egynapos zarándokútnak, amely októberben volt. A november kiemelt időszak a plébánia számára, hiszen ekkor rendezik meg a szokásos búcsút, amely egyben az adventre és a karácsonyra való ráhangolódást is segíti.

November 19. és 21. között számos délelőtti program várja a hívő nyugdíjasokat, többek között lelki felkészülésre, valamint a betegek kenetének ünnepélyes felvételére is sor kerül, 22-én pedig ünnepi szentmise várja a hívőket. Ezeken az alkalmakon lesz szó korosztályi pszichológiai kérdésekről, lelki életről, kultúráról. A plébánia novemberi időseknek szóló programjai a www.szentimre.hu oldalon találhatók meg.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Óvodai beiratkozás 2020/2021  

A jelenlegi veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon, a személyes kontaktust elkerülve lehet az óvodai beiratkozásokat megtenni, a 2020/2021 nevelési évre. A XI. kerületi önkormányzati óvodák vezetői 2020. április 21-éig az Oktatási Hivatal által megküldött lista alapján, hivatalból felveszik azokat a kerületi gyermekeket a lakcímük szerint illetékes óvodába, akikre vonatkozóan nem érkezett jelzés más óvodától, hogy oda felvételt nyertek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.