Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. vasárnap, Mózes, Botond

Ígéretes ötletek Újbuda Startup pályázatán

Újbuda   |   2014, december 15 - 14:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sok a vállalkozó kedvű, innovatív gondolkodású fiatal a kerületi campusokon – derült ki Újbuda Startup pályázatán. A bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb pályamunkákat, januárra hívják össze a második körbe jutottakat.

Újbuda Startup pályázatán valamennyi XI. kerületi campusszal rendelkező intézmény 35 év alatti hallgatója indulhatott, aki a beadott pályázattal egyben elkötelezte magát, hogy a támogatás elnyerése esetén vállalkozását Újbudán hozza létre. A felhívásra zömében két-három fős csapatok jelentkeztek, többségében a kezdeti fázisban lévő ötlettel, de akadt olyan fejlesztés is, amely már több száz felhasználót mutatott fel. A beérkezett ötletek között sok mérnöki fejlesztés szerepelt, telefonos játékok, mobilalkalmazások.

Meglepően nagy számban érkeztek olyan pályázatok, amelyek az oktatáshoz kapcsolhatók, akár hiánypótló funkciót is betölthetnének a felsőoktatásban. Egészséggel, környezettudatossággal, újrahasznosítással kapcsolatos, partnerségre épülő elképzelések bontakoztak ki a fiatalok terveiben, és az is jól látszott: vannak, akiket az online és az offline világ kiegyensúlyozatlansága foglalkoztat. A célközönséget nézve akadtak eltérések, hiszen a szűk tudományos réteget célcsoportnak tekintők mellett a ruhákat, ételeket újragondolók szinte mindenkihez szólnának.

A pályázatok értékelésére az ELTE, a Corvinus, a BME, illetve a Design Terminál és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének képviselőiből alakult bírálóbizottság. Igazán nem közhely, hogy nehéz helyzetbe kerültek a legjobbak kiválasztásánál: hogyan is lehetne összevetni egy tudományos kutatást például egy újrahasznosításra koncentráló elképzeléssel. Ezért tízes skálán pontozták a benyújtott terveket, így alakult ki a második körösök kilences listája. A bírálóbizottság szempontjai a következők voltak: az ötlet megvalósíthatósága az odaítélendő összegből, az ötlet piacképessége, piaci hiánypótló szerepe, illetve innovativitása. Az elbírálásnál előnyt élvezhettek azok a csapatok, amelyek több tudományterületről szerveződtek.

A második körben öt percet kapnak majd a versenyzők a zsűri meggyőzésére, és további tíz percet vitára. A B32 Galériában nyilvánosan megrendezendő végső értékelésen dől majd el, melyik a legjobb négy csapat, melyeknek a tervét az önkormányzat 1-1 millió forinttal támogatja. Az önkormányzat együttműködik az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Közhasznú Egyesülettel, amelynek elnöke felajánlotta, hogy vállalja a versenyzők felkészítését a prezentációikra, illetve a pályázat lezárulása után is mentorálja őket.

(K. V.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közösségi komposztáló a Feneketlen-tónál

A HUMUSZ Szövetség és a FŐKERT ötlete még csak fél éves, tavaly októberben került ki az első olyan komposztáló keret a Tabánban, ahová a környékbeli társasházakban élők hordhatják lebomló hulladékukat. A nyári melegben a biológia hulladék nagyon kellemetlen szagot eredményezhet a kukákban, de miért is dobnák ki az emberek azt, ami újrahasznosítható?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.