Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Ígéretes ötletek Újbuda Startup pályázatán

Újbuda   |   2014, december 15 - 14:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sok a vállalkozó kedvű, innovatív gondolkodású fiatal a kerületi campusokon – derült ki Újbuda Startup pályázatán. A bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb pályamunkákat, januárra hívják össze a második körbe jutottakat.

Újbuda Startup pályázatán valamennyi XI. kerületi campusszal rendelkező intézmény 35 év alatti hallgatója indulhatott, aki a beadott pályázattal egyben elkötelezte magát, hogy a támogatás elnyerése esetén vállalkozását Újbudán hozza létre. A felhívásra zömében két-három fős csapatok jelentkeztek, többségében a kezdeti fázisban lévő ötlettel, de akadt olyan fejlesztés is, amely már több száz felhasználót mutatott fel. A beérkezett ötletek között sok mérnöki fejlesztés szerepelt, telefonos játékok, mobilalkalmazások.

Meglepően nagy számban érkeztek olyan pályázatok, amelyek az oktatáshoz kapcsolhatók, akár hiánypótló funkciót is betölthetnének a felsőoktatásban. Egészséggel, környezettudatossággal, újrahasznosítással kapcsolatos, partnerségre épülő elképzelések bontakoztak ki a fiatalok terveiben, és az is jól látszott: vannak, akiket az online és az offline világ kiegyensúlyozatlansága foglalkoztat. A célközönséget nézve akadtak eltérések, hiszen a szűk tudományos réteget célcsoportnak tekintők mellett a ruhákat, ételeket újragondolók szinte mindenkihez szólnának.

A pályázatok értékelésére az ELTE, a Corvinus, a BME, illetve a Design Terminál és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének képviselőiből alakult bírálóbizottság. Igazán nem közhely, hogy nehéz helyzetbe kerültek a legjobbak kiválasztásánál: hogyan is lehetne összevetni egy tudományos kutatást például egy újrahasznosításra koncentráló elképzeléssel. Ezért tízes skálán pontozták a benyújtott terveket, így alakult ki a második körösök kilences listája. A bírálóbizottság szempontjai a következők voltak: az ötlet megvalósíthatósága az odaítélendő összegből, az ötlet piacképessége, piaci hiánypótló szerepe, illetve innovativitása. Az elbírálásnál előnyt élvezhettek azok a csapatok, amelyek több tudományterületről szerveződtek.

A második körben öt percet kapnak majd a versenyzők a zsűri meggyőzésére, és további tíz percet vitára. A B32 Galériában nyilvánosan megrendezendő végső értékelésen dől majd el, melyik a legjobb négy csapat, melyeknek a tervét az önkormányzat 1-1 millió forinttal támogatja. Az önkormányzat együttműködik az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Közhasznú Egyesülettel, amelynek elnöke felajánlotta, hogy vállalja a versenyzők felkészítését a prezentációikra, illetve a pályázat lezárulása után is mentorálja őket.

(K. V.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szelíd türelemmel élek - Interjú Erdélyi Timea színésznővel  

Erdélyi Timea a Karinthy Színház Maga lesz a férjem című előadásnak egyik főszereplője. 2020 őt is számos nehézség elé állította, de mint meséli, ennek ellenére sok mindenért hálával tartozik sorsának. Rendkívüli helyzetekkel, mozgalmas eseményekkel tarkított nagy kihívás ez az év számára is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.