Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szerda, Mátyás

Itt a fűtést forradalmasító falfesték

Újbuda   |   2018, november 7 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Világújdonságon dolgoztak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának szakemberei. A legnagyobb magyarországi festékgyártóval együttműködve megalkották a fűtést forradalmasító falfestéket.

A Poli Farbe és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke alig pár hónapja dolgozik a vezetőképes festék kifejlesztésén. Együttműködésük révén már elkészült a prototípus, a szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében pedig várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet a termék. A teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegítse a kijelölt területet: kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehessen temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

A festékgyártó vegyészei a festék összetételén tökéletesítettek, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A fűtőréteg elektromos szabályozó rendszerét az egyetemen fejlesztették ki.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásépítésben és -felújításban, hiszen amellett, hogy használatával jelentősen csökkenthető a lakások ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, továbbá felhasználása is rugalmas, pl. költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Magyar Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense szerint cél az irodákban, lakásokban használható, bárki számára elérhető tömegtermék megalkotása volt, amelynek pontosan, kontrolláltan kell működnie: ez nem könnyű feladat. Egy falra kent vékony réteg vastagsága – bár előírás vonatkozik rá – a gyakorlatban változhat. A rendszernek mind a hőmérsékleti, mind az elektromos tulajdonságaiban biztonságosan – a környező elektromos tér esetleges zavarása nélkül – kell üzemelnie, ami szakmailag komoly kihívás. Hozzátette: a jövő nagy feladata lesz, hogy a rendszer vezérlése minden külső tényezőt – a környezet, vagy akár a szomszéd lakás hőmérsékletét – figyelembe véve működjön.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A képviselő válaszol...: Hogyan lehet újra nyitni?  

Ezt a kérdést tettük fel a képviselőknek: Véleményük szerint milyen feltételek teljesülésével (pl. oltások száma), milyen módszerekkel/fokozatokkal (pl. vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása, bizonyos tevékenységek „oltási igazolvány”-hoz kötése stb.) lehet „újranyitni” az országot, Újbudát?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.