Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szerda, Konrád

Itt az ideje érvényesíteni a diákigazolványokat

Újbuda   |   2016, szeptember 28 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Legkésőbb október végéig kell érvényesíttetni a diákigazolványokat – hívja fel a figyelmet a BKK.

Tanköteles kor betöltése után matricával kell érvényesíteni a diákigazolványokat, melyre azért van szükség, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni. Ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít – hívja fel a figyelmet a BKK. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, azaz ebből 60 naponta kell újat beszerezni. Más dokumentumot, mint például az iskolalátogatási igazolást vagy a hallgatói jogviszony-igazolást nem fogadja el a társaság.

A BKK közleménye szerint a diákigazolványok érvényesítése azért is szükséges, mert anélkül már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek. A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert a BKK által 2014 tavaszán bevezetett új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolványban szereplő azonosító szám megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd. Javasolják, hogy minden esetben az oktatási azonosító szám feltüntetését kérjék, mert az a képzés ideje alatt nem változik, míg a diákigazolvány vagy az igazolás sorszáma minden csere esetében más lesz. Az oktatási azonosító szám mind a diákigazolványokon, mind az igazolásokon megtalálható.

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK bérletet – havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember–január és február–június érvényességgel), éves bérletet és az általános és középiskolás tanulók félhavi (15 napos) Budapest-bérletet is – válthatnak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Karinthy és a Nézőművészeti Kft.  

Az Utazás a koponyám körül című Karinthy-kisregény színpadi adaptációjának bemutatására készülnek a Nézőművészeti Kft. művészei, Scherer Péter és Marton Róbert, Gyulai Eszter közreműködésével. Az alkotói folyamatról, a Karinthy családhoz való kötődésről és az őszre tervezett előadásról beszélgetett a művészekkel Kovács Gabriella a B32 Galéria és Kultúrtér Hármas szereposztás című podcastsorozatában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.