Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. péntek, Kornél, Soma

Katonai tiszteletadás, gyertyagyújtás és emlékkoncert a nemzeti gyásznapon

Újbuda   |   2019, november 4 - 08:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

November 4. nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulója.

A nemzeti gyásznapon katonai tiszteletadás mellett 9 órakor felvonták, majd félárbócra engedték az ország lobogóját a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad. Délelőtt 11 órakor a Nemzeti Örökség Intézete az Új köztemető gyászparkjában, a 300-as parcellánál tartott megemlékezést és koszorúzást. Egész nap protokollmentes megemlékezés van az Új köztemető 301-es parcellájánál, továbbá gyertyát lehet gyújtani a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál.

Este 6 órakor emlékkoncert kezdődik a Szent István-bazilikában, közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.

November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.