Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Kelet-felvidéki barangolások

Újbuda   |   2016, június 1 - 15:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium ötven hetedikes tanulója tanárok kíséretével barangolta be Kelet- Felvidéket a „Határtalanul” projekt keretében május 19 és 21. között.

Első nap Betlér vadászkastélyába mentek, ahol a gyerekek megismerhették az Andrássy család történetét és fényűző életvitelét. Ezt követően Rozsnyón keresték fel a helyi Fábry Zoltán Alapiskolát, ahol rövid ismerkedés és előadás – amelyből nem hiányzott egy igazi palóc mesemondó sem – után elültették a barátság fáját az iskola udvarán, majd végigjárták a zegzugos épületet. Megtekintették Szepesszombatot és a Szepesség második legnagyobb városát, Iglót is, amely Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterével különleges élményt nyújtott.

A második nap a Tátra felé vették az irányt. Kezdetben azt gondolták, hogy a havas hegycsúcsok látványa felülmúlhatatlan, de végül Dobsina jégszobrai minden elképzelésüket túlszárnyalták. Késmárki történelmi sétájuk után érkezte Szepes várához, ahol a várhoz kapcsolódó legendákról hallgattak ismertetőt. A túra utolsó napján három híres felvidéki várost, Lőcsét, Eperjest és Kassát fedezték fel.

- Élményekkel telve értünk haza Budapestre. Mindannyian hitet tettünk amellett, hogy ezt a programot iskolánk folytatni fogja, hiszen ez óriási segítség magyarságtudatunk megőrzéséhez és erősítéséhez – áll Molnár Lászlóné beszámolójában.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.