Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Kerületi segítség a tanévhez

Újbuda   |   2018, augusztus 22 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ki játékkal, ki tankönyvvel kezdi meg szeptember 3-án az új tanévet. Újbudán az önkormányzat számos támogatást nyújt a legkisebbeknek és az iskolásoknak is.

Idén ősszel 420 kisgyermek tölti első heteit Újbuda Egyesített Bölcsődei Intézményeiben, a beszoktatási időszak szeptembertől októberig tart. Négyszáz további gyermek pedig a már jól ismert játszószobákba léphet be újra. A kerületben összesen 844 bölcsődei férőhely áll rendelkezésre.

Szeptemberben 869 új óvodás érkezik, januárig pedig további 333, így 1202 új gyermekre számíthatnak a nevelők a már óvodába járó 2834 mellé. Az óvodáztatás alsó korhatára továbbra is a három év, de az intézményekbe a harmadik életévüket október és december között betöltő kicsiket is felveszik, emellett fogadják a sajátos nevelési igényűeket is. A kerület által fenntartott óvodák kiscsoportosait az önkormányzat óvodakezdési csomaggal támogatja.

Az intézményi étkeztetés a bölcsődékben és az óvodákban akkor ingyenes, ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem legfeljebb 119 300 forint. Ötvenszázalékos kedvezményre jogosult a család, ha a gyermek vagy testvére tartósan beteg, fogyatékos vagy a családban három vagy több gyermeket nevelnek.

Újbuda Önkormányzata az alsós diákokat idén is iskolakezdési csomaggal segíti. (A részletekről az Újbuda újságban és a www.ujbuda.hu oldalon tájékozódhat.) A rászorulók támogatásáról szóló önkormányzati rendelet alapján rendkívüli újbudai támogatást a gyermekneveléshez kapcsolódó kiadásokra is lehet adni, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem 71 250 forint alatt van. A kérelmezőnyomtatványt kitöltve (a megfelelő mellékletekkel együtt) postai úton vagy Újbuda Polgármesteri Hivatalának Szociális Ügyfélszolgálatán lehet személyesen benyújtani.

Az iskolájuktól messze lakó diákok az önkormányzat helyi rendeletének köszönhetően utazási kedvezményt is igénybe vehetnek, ha az intézmény igazolja, hogy a tömegközlekedési eszköz használata indokolt. Az utazási támogatást félévenként újra megállapítják, összege idén maximum havi 3 ezer forint lehet, az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függően.

Az állami általános iskolákban ingyenes ebédet kapnak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők. Ennek feltétele, hogy a családban az egy főre jutó nettó jövedelem legfeljebb 38 475 forint. Ahol ez az összeg nem éri el az 57 ezer forintot, ott 50 százalékos kedvezményt adnak.

Az önkormányzat az új tanulócsoportok indulásához szükséges bútorok beszerzésére, illetve jutalomkönyvekre ebben az évben is 5-5 millió forint támogatást ad a kerületi iskoláknak a fenntartó Dél-Budai Tankerületi Központon keresztül.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Forgalmi változások már ma  

Újbudát is érintő forgalmi változások várhatóak már mától, az október 23-i ünnepségek miatt. Kövessék figyelemmel az erre vonatkozó információkat és amennyiben megtehetik, válasszák a közösségi közlekedést!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.