Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. hétfő, Piroska

Kevesebb szemetes lesz az utcákon

Újbuda   |   2021, január 13 - 11:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

A köztisztaságon is kénytelen spórolni a főváros

A kormányzati elvonások és a járvány terhei miatt spórolásba kezdtek a főváros cégei – számolt be a Népszava. A napilap értesülése szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkenti az utcai hulladékgyűjtők számát, és ezzel az azokat kiürítő járatokét is. A zöld edények lényegében csak ott maradnak meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz- és villamosmegállókban, amelyeket ez a cég tart tisztán. Várhatóan jelentősen visszavágják az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak. A köztisztasági ág veszteségeit korábban a hulladékkezelés profitjából pótolták ki. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. 2016. januári mega-lakítása óta ez a lehetőség megszűnt – emlékeztetett a Népszava. 2017 óta ráadásul az állami kukaholding nem fizet az FKF-nek az utcai szemetesek kiürítéséért (mint ahogy a lomtalanítás utáni takarításért sem).

Az FKF Zrt. tavaly a béremelésre szánt pénzzel együtt 9,38 milliárd forintot kapott a fővárosi költségvetésből, idén viszont a köztisztasági feladatok során csupán 7,5 milliárd szerepel a büdzsében.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.