Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Kezdődik az őszi faápolási program

Újbuda   |   2021, szeptember 14 - 17:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Véget ért a költési- és a fő vegetációs időszak is, így megkezdődhetnek a FŐKERT szokásos őszi faápolási munkálatai. Szeptember közepétől több helyszínen történnek gallyazások, sebkezelések, kivágások.

Elsőként a Bartók Béla úton a balesetveszélyessé vált platánok eltávolítására kerül sor. A fakivágásokra szeptember 15-16-án napközben kerül sor, forgalomkorlátozásra nem, de átmeneti parkolási korlátozásra számítani kell a környéken.

A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokra is sor kerül, és amennyiben a szakemberek védendő fajt, fészkelő madarat találnak, úgy az adott fa kivágását – ha nincs közvetlen élet- vagy balesetveszélyről szó - elhalasztják.

A kivágandó fák favizsgálati adatlapjai a FŐKERT honlapján minden fa esetében megtekinthetőek. A kivágott fák helyére, a következő tavaszi ültetési szezonban új fákat ültetnek.

Fotó: fokert.hu

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.