Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. vasárnap, Stefánia

Költségvetés: több jut az egészségügyre

Újbuda   |   2020, február 28 - 15:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén több jut majd az egészségügy fejlesztésére, a Szent Kristóf Szakrendelő működésére, többet költ majd az önkormányzat a kultúrára, a kerület tisztán tartására és a környezetvédelemre is.

Február 27-i, az Újbuda TV-ben és online is élőben közvetített testületi ülésén tárgyalta a képviselő-testület Újbuda 2020-as költségvetését. Az összesen 23 napirendi pontból 18-ról nyílt, ötről pedig zárt ülésen szavaztak.

Első napirendi pontként Újbuda 2020. évi költségvetési rendeletéről és annak módosítási javaslatairól vitáztak a képviselők. László Imre, Újbuda polgármestere a tervezet ismertetésekor kiemelte: a célszerű és ésszerű gazdálkodás jegyében született az önkormányzat idei költségvetése. Eszerint 2020-ban nagyobb figyelmet és támogatást kap a kerületben az egészségügy fejlesztése, pályázati források bevonása mellett a Szent Kristóf szakrendelő működése. Kulturális feladatokra is több jut idén, bővítik az ilyen célú pályázatok keretösszegét is. Többet szán a korábbiakhoz képest az önkormányzat Újbuda tisztán tartására – főként korszerű takarítógépek vásárlásával –, valamint az intézményhálózat működtetésére. Lehetőség nyílik egy új parkolási koncepció létrehozására is. Az előző évekhez képest többet fordít a kerület a környezetvédelemre, a szociális ellátásokra szánt támogatások összege nem csökken.

Az új büdzsé alapján folytatódnak a felújítási munkák, a parkok rendbetétele, az útpályák aszfaltszőnyegezése, a járdafelújítások, az önkormányzati tulajdonú épületek korszerűsítése, az intézményi udvarok, egészségügyi rendelők, illetve iskolai ingatlanok felújítása. Az idei tervek között is szerepel az óvodai és a bölcsődei férőhelyek bővítése, parkok és játszóterek tervezése, illetve építése, folytatódik a Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet kialakítása, valamint a Villányi út–Fadrusz utca–Tas vezér utca által érintett terület rehabilitációja, a térfigyelő kamerarendszer további fejlesztése. A Polgármesteri Hivatal székhelyének felújítása ugyancsak szerepel a költségvetésben.

A költségvetés elfogadását hosszú, időnként heves vita előzte meg, a módosítási javaslatokat 8 igen és 14 nem szavazat mellett elvetette a képviselő-testület. A rendeletre és a határozatra igennel szavazott a többség. Döntés született a testület szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletéről is.

Az önkormányzat ezen az ülésen módosította az egészségügyi alapellátások körzeteiről szóló rendeletet, döntöttek a Kerületi Környezetvédelmi Program 2020. évi intézkedési tervéről, valamint javaslatot fogadott el a testület a Dobogó út–Péterhegyi út–Őrmezei út–Balatoni út által határolt terület védetté nyilvánításáról is. Junghausz Rajmund fideszes képviselő javaslatára elfogadták az egybegyűltek, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál kezdeményezze a kerület a Dayka Gábor utcai felüljáró akadálymentesítését.

Vita alakult ki az új parkolási koncepcióval kapcsolatban, melyet végül elfogadott a testület, csakúgy, mint a névtelen közterületek elnevezéséről szóló javaslatot. Jóváhagyták az Infopark fejlesztési területté nyilvánításáról szóló javaslatot, a Madárhegy egyes területeire pedig változtatási tilalmat rendeltek el.

Az önkormányzat elfogadta az óvodák ötéves továbbképzési programját, döntöttek a Nemzeti Ovi-Sport Program újbudai megvalósításáról, a sporthoz kapcsolódó taotámogatás igényléséről, az Emericus Sportegyesület fejlesztéséről és a Játszva, Sportolva Megelőző Alapítvány sportfejlesztési programjáról is.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Forgalomtechnikai információ – Őrmező  

A Budapest ONE irodaház út- és közműépítésének kivitelezője, a Pedrano Construction Hungary Kft. téli munkavégzési tilalom alóli felmentési kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, melyet a Gazdasági Bizottság november 17-i ülésén elfogadott.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.