Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. vasárnap, Andrea, Ilma

Konferencia a fenntarthatóság jegyében Újbudán

Újbuda   |   2015, szeptember 18 - 13:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fenntartható településfejlesztés címmel rendezett egész napos konferenciát a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete az önkormányzat Zsombolyai utcai épületében szeptember 16-án. A rendezvényen önkormányzati vezetők, önkormányzati képviselők, főépítészek és klímapolitikával foglalkozó szakemberek vettek rész.

Szakmai segítséget ajánlott az önkormányzatoknak fenntartható, klímabarát és energiatudatos akcióprogramjuk kidolgozásához a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete. A szervezet és az önkormányzatok közötti együttműködése során olyan szakemberek gyűltek össze, akik várostervezőként, klímatudósként, épület-energetikusként konkrét javaslatokkal segítik a stratégiai tervek megvalósítását.

A konferencia a Polgármesterek Szövetsége által kezdeményezett Fenntartható Energiagazdálkodási Cselekvési Terv (SEAP) témakörét mutatta be az alapoktól a finanszírozási lehetőségeken át a hazai gyakorlatokig. - A nemsokára Újbudán is elinduló középtávú terv az önkormányzatoknak egyértelműen megmutatja azokat a beavatkozási pontokat, ahol leginkább elérhető az energia-megtakarítás az adott kerület, vagy település életében. Európai források igénybevételéhez el is lehet kezdeni ezeknek a beruházásoknak a megvalósítását - mondta Ongjert Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A SEAP európai norma szerint készült, módszertanát a több mint hatezer tagot számláló európai önkormányzati együttműködés a Polgármesterek Szövetsége körülbelül hat éve állította fel és azóta is finomítja. Ilyen cselekvési terve Európában több, mint 4800 önkormányzatnak van. Magyarországon jelenleg 25 helyen alkalmazzák, de a jövő év végéig várhatóan 50 önkormányzathoz, köztük a következő hónapokban Újbudához is eljut.

Bár először adott helyet a kerület a rendezvénynek, Újbuda Önkormányzata és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete két éve működik együtt. Hégli Imre, környezetvédelmi osztályvezető az újbudai fejlesztésekről tartott előadásában elmondta, ahol lehet, szorgalmazzák a megújuló energiák hasznosítását, épületek szigetelését. - Szerencsére számtalan támogatási forma van erre - tette hozzá.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Törőcsik Maritól búcsúzunk  

Újbuda díszpolgára, minden idők egyik legjobban elismert és díjazott művésze, akire méltán lehetünk büszkék itthon és a világ bármely pontján, április 16-án örökre elhagyott minket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.