Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. kedd, Mihály

Kongresszussal ünnepelt a Dr. Batthyány László Orvoskör

Újbuda   |   2018, október 29 - 15:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Margit Gimnázium kápolnájában tartotta ünnepi kongresszusát a Dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület október 27-én. Az egyesület jövőre ünnepli fennállásának 10 éves évfordulóját.

A Batthyány László Orvoskör 2003-ban imakörnek indult, de néhány éven belül közhasznú egyesületté változott. Tagjai olyan keresztény szellemben dolgozó orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók, akik követendő példának tekintik a boldoggá avatott dr. Batthyány Strattmann László életét és orvosi hivatásának gyakorlását, erkölcsi elveit.

A Szent Margit Gimnáziumban Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta a szentmisét, majd kezdetét vette az ünnepi konferencia, amelyet Faigl Ilona Mária, a Dr. Batthyány László Orvoskör Köszhasznú egyesület elnöke nyitott meg.

A konferencia fővédnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitó beszédet mondott, amelyben részletesen beszámolt a kormány egészségügyi fejlesztéseiről és az új koncepciókról is. Kitért arra, hogy az állami és a magán egészségügyi rendszer szétválasztása lesz az egyik legkonfliktusosabb folyamat a következő időszakban. A kormány tervei szerint a közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátóknak tevékenységükhöz új helyszínt kell keresniük – mondta az államtitkár. A két ellátási típus keveredése számos hátrányos következménnyel jár, például gyakran a közfinanszírozott szolgáltatások lassulásához vezet – tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár beszélt az Egészséges Budapest Programról is, amelynek keretében idén 30 milliárd forint, jövőre pedig több mint 40 milliárd forint költenek a fővárosban egészségügyi fejlesztésekre. Kifejtette, hogy az előző évben befejezett beszerzéseknek köszönhetően tíz százalékkal javult a fővárosi egészségügyi intézmények diagnosztikai képessége. Az elmúlt időszakban a kormány 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügy fejlesztésére, 77 kórházat és 54 rendelőintézetet újítottak meg. Több mint száz mentőállomást korszerűsítettek és 31 új állomást hoztak létre. Közben kiemelten támogatta a szakdolgozók béremelését, az orvosutánképzést és a különböző betegségek megelőzését célzó programokat is. Az alapellátást végző háziorvosok a 2010-es 860 ezer forint helyett ma már átlagosan havi másfél millió forintból gazdálkodhatnak – mondta el a konferencián az Emmi államtitkára.
A kongresszuson a résztvevők előadásokat hallhattak Batthyány-Strattmann László örökségéről, a keresztény orvosok küldetéséről, valamint a magyar egészségügy perspektíváiról is többen beszámoltak.


D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.