Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Könyvhét Újbudán

Újbuda   |   2019, június 14 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Supka Géza Bocskai úti emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött Újbudán a könyvek ünnepe: az író, újságíró, régész kezdeményezésére indult útjára az Ünnepi Könyvhét 90 évvel ezelőtt. A XI. kerületben másfél évtizede rendezik meg a központi eseménnyel egyidőben a mustrát, amely idén június 13-tól 16-ig várta az olvasókat az Allee melletti sétányon.

A kerületi könyvheti rendezvényt Csernus László önkormányzati képviselő nyitotta meg. Arról beszélt, hogy a könyvek nyitnak utat a beszédhez, a tudáshoz és a kultúrához, az irodalom az az összekötő kapocs, amely megtanít az ősök tiszteletére. Kiemelte, hogy az irodalmi esemény a kerületi fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget kínál.

A hagyományoknak megfelelően a Könyvhét Újbudán idén sem csak az olvasásról szólt. A kicsiknek szóló meséktől a nagyoknak is izgalmas műsorokig számos színes programra invitálták a közönséget, egyebek közt a Budapesti Vonósok, a Budapest Jazz Orchestra, a Mesekocsi Színház és a Petőfi Musical Stúdió fellépésével.

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök a Duna-korzón. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten.
A rendezvényen 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.