Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Kormányzati támogatásból újulhat meg a budai Szent Imre plébániatemplom

Újbuda   |   2016, július 8 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Számos fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány, továbbá 13 milliárd forinttal támogatják a szerzetesrendeket a következő négy évben. Erről Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt sajtótájékoztatóján.

Lázár János közölte: 2016-2020 között a kormány 13 milliárd forintot ad szerzetesrendeknek, például a kormány forrást biztosít a budai Szent Imre plébániatemplom és a székesfehérvári Nepomuki Szent János plébániatemplom felújításához a ciszterci rendnek, a csornai premontrei prépostság épületegyüttesének felújítását is támogatja a kormány, segítik a jezsuiták miskolci fejlesztését, a bencéseknek győri fejlesztéseikre 2,2 milliárd forintot biztosítanak, a ferencesek 1,3 milliárd forintot kapnak fejlesztésekre, a pálos rend 200 millió forintot, a karmelitáknak emlékhely kialakítására 400 millió forintot adnak, a premontreiek fejlesztéseit 800 millió forinttal támogatják, a domonkos rend kőszegi iskolájának felújításához 500 millió forinttal járulnak hozzá, a piaristák mosonmagyaróvári iskoláját pedig 900 millió forinttal támogatják.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kulturális beruházások között említette, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét 2017-2018-ban, felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán. Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum "használatába ajánlják" a józsefvárosi Palotanegyed több épületét - a Magyar Rádió régi székházának használaton kívüli részeit, valamint az Esterházy- és a Károlyi-palotát -, és ezek között visszaállítják, növelik a zöldfelületeket. A kabinet emellett új központi épületet keres a Természettudományi Múzeumnak is. A kormányülésen megerősítették az állatkerti fejlesztések támogatását is, a 25 milliárd forintos fejlesztési támogatás rendelkezésre áll és a parkolási problémák megoldására is tesznek lépéseket - tudatta a miniszter.
A három nagy budapesti pályaudvar sorsáról még nem hoztak döntést, további egyeztetés lesz róluk.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai ingatlanok és a koronavírus  

Újbuda lassan két évtizede áll rangos helyen a fővárosi kerületek ingatlanos toplistáján. Ez részben annak köszönhető, hogy nagy területet ölel fel, mégis változatos a lakásállománya. A központi elhelyezkedésű nagypolgári otthonoktól a csendesebb családi házakig, paneltól új luxuslakásokig, bármi megtalálható itt. Az igényeknek csupán a pénztárca szabhat határt, annak viszont eléggé mélyre kell belenyúlnia, aki a XI. kerületben akar új otthont vásárolni. Még akkor is, ha épp stagnál a piac.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.