Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 12. szombat, Villő

Kortárs művészettel telnek meg a kirakatok

Újbuda   |   2021, június 4 - 08:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három napra díszletté változik a főváros. Június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét. Harminc helyszínen több mint negyven alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal, öt független befogadóhely, a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda, a Trafó Kortárs Művészetek Háza közös szervezésében.

Bár a járványhelyzet miatti korlátozások enyhülésével az újranyitás izgalmában élünk, Budapest legtöbb színháza erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. A Trafó által kezdeményezett projekthez a főszervezőkön túl további tíz intézmény csatlakozott, így harminc helyszínen zajlanak majd a programok három napon át közel hetven művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: kirakatszínház, új cirkusz, kortárs tánc, felolvasás, storytelling, de lesznek performanszok, installációk, minikoncertek, egyperces jelenetek, fotó-, illetve plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ-setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

A szervezők arra hívják az érdeklődőket, hogy az egymásra és a művészetre (újra)nyitás jegyében látogassanak el minél több helyszínre. Nézzenek be hozzájuk, lessék meg az alkotókat, akik láthatatlanul is jelen vannak és dolgoznak, hogy ősszel visszatérhessünk megszokott tereinkbe. Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat, vagy böngészni az információs térképet, és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát:

Trafó–Üllői út–Stúdió K Színház–Ráday utca–Kettőspont

Szkéné Színház–Bartók Béla út–MU Színház–Artus

Három Holló–RS9–Hatszín Teátrum–Bethlen Téri Színház–Gólem Színház

• Jurányi Inkubátorház–Átrium–Bem Mozi–Margit-negyed

Web és részletes program: kirak.art/

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.