Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Koszták István kiállítása a Kályha Galériában

Újbuda   |   2019, június 21 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kárpátaljáról 1989-ben Magyarországra költöző grafikus legújabb képeiből nyílt tárlat az Albertfalvi Közösségi Ház Kályha Galériájában június 19-én.

A Franciaországban több évet eltöltő művész négy éve stílust váltott, rajzai színekkel teltek meg. Egy barátja biztatására cserélte le a grafitot színes ceruzára és főként arab motívumokat, valamint pravoszláv templomokat rajzol, egyedi stílusban. Koszták István képei nem állnak távol a kubizmustól, bár mindig törekedett arra, hogy alkotásai ne legyenek besorolhatóak.
Az építészetért rajongó művész vonalzó nélkül hozza létre különleges, geometrikus munkáit. Precizitása, kiváló formaérzékenysége mellett a részletekre is figyel. Érdemes közelről is megszemlélni vidám hangulatú, színes képeit, amelyekél a papír textúráját is felhasználja a fények, árnyékok kialakításához.
Koszták István utazásai során szeretett az orosz templomokba. Ellátogatott az ősi városokba, ahol tanulmányozta az orosz szakrális építészet legszebb műkincseit. Az arab kultúráról és építészetről könyvekből tájékozódott.

A kiállítást augusztus 23-áig látható az Albertfalvi Közösségi Házban.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.