Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Közeledik a középiskolai felvételi

Újbuda   |   2018, január 17 - 11:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kéken vagy feketén fogó tollra, körzőre, vonalzóra, szögmérőre, igazolványra és persze nem kevés tudásra van szükségük azoknak a diákoknak, akik nyolc-, hat- vagy négyosztályos középiskolában szeretnének továbbtanulni. A központi felvételi vizsga január 20-án lesz.

A központi felvételin részt vevő tanulóknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon 45 perc alatt tíztételes feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A nyolc-, hat-, illetve négyosztályos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők 2018. január 20-án 10 órától írják a felvételit, a pótló írásbeli 2018. január 25-én 14 órakor lesz. (Utóbbit azok írhatnak, akik a 20-i vizsgán alapos ok miatt nem tudtak részt venni.) A felvételizők diákigazolványt vagy személyi igazolványt vigyenek magukkal.

- A Dél-budai Tankerületi Központ bővelkedik jobbnál jobb iskolákban, az ide tartozó harminckét intézmény harminckilenc telephelyen működik – ismertette Gálné Csaba Klára tankerületi igazgató. – A középiskolai felvételiket az Oktatási Hivatal szervezi, informatikai úton kezeli a jelentkezéseket és osztja be az érintett intézményeket, tanulókat. Az iskolák időben értesítették a nyolcadikos diákok szüleit az eljárás menetéről – tette hozzá az igazgató.

A magyar és a matek

A tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, képességhez kapcsolódik, ezekkel az anyanyelvi készségeket és az alapvető gondolkodást mérik fel (felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás). A tizedik feladat önálló szövegalkotást kíván: a diákoknak adott témáról, adott műfajban kell kerek szöveget fogalmazniuk. (A legtöbb iskola honlapján található mintafelvételi.)

A matematikavizsgán sem csak a tárgyi tudást vizsgálják, hanem a gondolkodást is. A sikerben a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet játszik a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés, a koncentráló képesség, a tartós figyelem.

A két feladatlap kitöltése között 15 perces szünetet kapnak a felvételizők. Az eredményről a vizsgát szervező középiskola 2018. február 8-áig tájékoztatja a jelentkezőket. Helyi szóbeli felvételit kizárólag az a gimnázium vagy szakgimnázium szervezhet, ahol az adott esztendőben, illetve az azt megelőző három év átlagában a jelentkezők száma a felvehetők több mint kétszerese volt. A szóbeli vizsga 2018. február 22. és március 13. között tartható meg.

Nagy a túljelentkezés

– A középiskolákat nem sorolják körzetekbe, mindenki maga választhatja ki, hogy preferenciája sorrendjében melyik intézménybe szeretne menni – emlékeztetett Juhász András, az Újbudai József Attila Gimnázium igazgatója. A jelen tanév előtt 1300-an jelölték meg a József Attila Gimnáziumot, ebből végül 142-en kezdték meg ott a 9. évfolyamot. A Váli utcában idén 240 diák írja meg a központi felvételit, a szóbelire a náluk, illetve más intézményekben megírt vizsgák eredménye, valamint a sorrend függvényében ennél többen juthatnak be. – A központi írásbeli helyszíne nem feltétlenül azonos a leendő iskolával, illetve azzal, amelyet első helyen jelöltek meg, szóbelire pedig általában több helyre is elmennek azok, akiket behívnak – figyelmeztetett az igazgató.

A középiskolák többsége maga is ismerteti a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat. A József Attila Gimnáziumban például fél 10-kor kell megjelenni, a terembeosztást a bejárattal szemben elhelyezett hirdetőtáblán találják meg a diákok. (A szülőktől azt kérik, hogy csak a földszinti bejáratig kísérjék gyermeküket.) A szóbeliket február 26–28. között tartják meg, 13 és 18 óra között. A hatalmas túljelentkezés miatt tavaly azok szóbelizhettek náluk, akik az addig megszerezhető 150-ből legalább 118 pontot elértek. Ez közel 500 tanulót jelentett.

A Szent Margit Gimnáziumba felvételizők a központi írásbeli alkalmával – a magyar és a matematika írásbeli után – egy nagyjából 25 perces felmérőt is írnak, vallás és világnézeti témában (teszt és fogalmazás). Akik nem itt írják a központi felvételit, azoknak 2018. január 29-én, illetve február 15-én délután 16 órára szerveznek vallás és világnézeti írásbelit a gimnáziumban.

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba is a tanév rendjében szabályozott módon jelentkezhetnek a nyolcadikosok, a központi írásbelit itt is meg lehet írni. A szóbelin először pályaalkalmassági vizsgát kell tenni, és csupán azt veszik fel, aki azon megfelel.

Fontos időpontok

január 20. 10.00 Központi írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőknek
január 25. 14.00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák
február 8. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények értesítik az írásbeli eredményről a diákokat
február 19. Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig az Oktatási Hivatalnak (A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők közvetlenül is megküldhetik a jelentkezési lapot a gimnáziumnak, illetve a tanulói adatlapot az Oktatási Hivatalnak.)
február 22.–március 13. Szóbeli meghallgatások
március 14. A középfokú iskolák eddig az időpontig nyilvánosságra hozzák a felvételi jegyzéket

Forrás: Dél-budai Tankerületi Központ

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.