Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. hétfő, Vencel

Lélegző helyek

Újbuda   |   2018, október 1 - 11:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bikácsi Daniela visszatérő témája az ember nélküli, de az ember által alkotott természeti táj ábrázolása. Október 10-én, a B32 Galériában nyíló tárlatán – amely egyben székfoglalója a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián – régi és új munkáit mutatja be a közönségnek a festőművész.

Medencék, lépcsők, füvek, parkok, úszó tárgyak láthatók Bikácsi Daniela képein, különféle, a művész számára kiemelt fontosságú és jelképerejű motívumok. A tájrészek, épített terek, térbelsők a természet és az ember ambivalens viszonyát tükrözik, amelyben az ember szerepe sokszor tünékeny, megfoghatatlan.
A szimbolikus lírai hangvételű akvarellek és tojástemperával készített képek meleg színűek, a pozitív és negatív formák élettel teliek, és ahogyan a művész mondja: szinte lélegeznek, élnek.
A Munkácsy-díjas festő az Iparművészeti Főiskola belsőépítész karán végzett, később azonban a tervezés helyett a festészetet választotta. A geometrikus formák és konstrukciók már a kezdetektől foglalkoztatták: alkotásain az építészi látásmód is tetten érhető, de a lágy ecsetkezelés és a keze nyomán csendéletté váló tájképek felszámolják az absztrakció nyomait. Legújabb képei kifejezetten puhák, és nagy gesztusok, formák nélkül mutatják a művész világgal szembeni gyöngédebb látásmódját. Festményein egyszerre van jelen az elmúlás és az azzal való megbékélés.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.