Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 29. vasárnap, Aguszta

Lengyel gasztronómia kultúrával fűszerezve

Újbuda   |   2016, szeptember 1 - 10:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lengyel, magyar – két jó barát! A közhelyszerűen mondás ismét értelmet nyer az Eleven Ősz kulturális programsorozat idején szeptember 16-18. között.

Szeptember harmadik hétvégéjén újra kultúrára és gasztronómiai különlegességekre éhező tömegek lepik el a boulevard-ra átminősülő Bartók Béla utat. Az Eleven Ősz három napos programsorozat vendége Lengyelország lesz, az érdeklődők megtudhatják, hogy mit esznek, isznak, olvasnak, milyen festményeket, szobrokat, képzőművészeti, valamint filmalkotásokat kedvelnek és milyen zenére táncolnak legszívesebben a lengyelek - mesélte Faur Zsófi, a Kulturális 11 Egyesület elnöke.
A tavaszi programsorozathoz hasonlóan az őszi is művészeti ágról művészeti ágra, műfajtól műfajig, költőtől zenészig, zenésztől szobrászig, szobrásztól festőig, festőtől filmrendezőig kalauzol minket. Megtudhatjuk például, hogyan képzelhető el egy költemény, mit „mond el” egy kép, hogy a nyelvi és vizuális kódok között mennyire biztosított az átjárás? Ezeket a kérdéseket járja körül az 1 művész 1 költő című kiállítás, amelyben 11 képzőművész és 11 költő közösen alkot, párbeszédet teremtve a művészeti ágak között és komplex élménnyel gazdagítva a közönséget.
Költők, írók (Tóth Krisztina, Lackfi János, Závada Péter) műveire, képző- és iparművészek reflektálnak alkotásaikkal. A kiindulás minden esetben egy szimbólumértékű képkeret, amely a kiválasztott irodalmi mű alapján szüeltik újjá. A képkeretből képzőművészeti alkotások és funkcióval rendelkező design tárgyak válhatnak.
Design vásárt ezúttal a MOHA Caféban és a KÉK - Kortárs Építészeti Központban tartanak, a Bartók Béla Boulevard programkínálatában található Bütyök és barátai country koncertje a Fekete Arany Klubban, a „Lengyel házibuli” zenéjét Dj Bem szolgáltatja a Gross Arnold Galériában, a Kelet Kávézóban a Fedél Nélkül szerzői és színművészek tartanak felolvasást, a Gdansk Bookstore – Café-ban pedig lengyel népzenei est lesz „Zene, irodalom, és minden más” címmel. Andrzej Wajda lengyel rendező a Csatorna, valamint Hamu és Gyémánt című filmjeit a Godot Filmklubban vetítik.

Ami a gasztronómiát illeti, pirogot és lengyel sört mérnek majd a Dolce Vita kávé-és borházban, a Kelet Kávézóban sütemények várják az édes szájúakat, a Gdansk igazi lengyel lakomát kínál vodkával és sörrel vegyítve, továbbá nem maradhat el a lengyel streetfood sem.
A szervezők remélik, hogy a rendezvénysorozat hamarosan „túlnő” Újbudán, melynek lehetőségét egyebek közt Újbuda Önkormányzata, valamint a Fővárosi Önkormányzat, továbbá a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hétvégén óraátállítás  

A nyári időszámítás kezdete idén március 29-ára esik, amikor hajnali 2 órakor kell a mutatókat 3 órára igazítani.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.