Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Lököttek a színpadon

Újbuda   |   2019, október 16 - 14:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Francia darab magyarországi ősbemutatójával kezdte idei évadát a Karinthy Színház. Laurent Baffie Lököttek című komédiáját Kelemen József, a Radnóti Miklós Színház színésze rendezte.

A Franciaországban és számos más országban is nagy sikerrel játszott Lököttek hat emberről szól, akit véletlenül hoz össze a sors egy pszichológus várószobájában. Mindannyian valamilyen kényszerbetegségben szenvednek, és egyszerre kaptak időpontot a neves lélekbúvárhoz. A páciensek pontosak voltak, ám a doktor késik… A várakozók beszédbe elegyednek egymással, aminek a vége az lesz, hogy spontán csoportterápia szerveződik köztük.

A hat szereplő egy részét a Karinthy Színházban először fellépő, másokat a törzsközönség előtt már jól ismert színészek alakítják. Pap János játssza például azt a karaktert, aki folyton káromkodik, ám nem önszántából, hanem nehezen kezelhető kényszerbetegsége miatt, ami neki rengeteg kellemetlenséget, a nézőknek pedig számtalan derűs pillanatot okoz. Baronits Gábor karaktere retteg a vonalaktól, ezért a mozgástere meglehetősen korlátozott, a Pápai Erika által alakított hölgy folyton attól fél, hogy elfelejt valamit, Balázs Andrea karaktere a fertőzésektől viszolyog, és ezért lesz tisztaságmániás. Tenki Dalma mint bájos fiatal lány kényszeresen megismétel mindent, ami kész rémálommá teszi számára a kommunikációt, Marton Róbert a taxisofőr szerepében viszont kényszeres fejszámoló. Vertig Tímea az egyetlen „normális” figurát alakítja a történetben. Ám hogy ki irányít kit, ki a normális, és ki nem az, azt teljes biztonsággal csak az előadás legvégén tudjuk meg.

A Lököttek karakterei mind-mind nehéz emberek. Kényszerbetegségük nehézzé teszi sorsukat és a környezetükben élők sorsát. Ám ami nekik átok, az a nézőknek áldás: szem nem marad szárazon a nevetéstől, hisz megannyi vicces helyzetet rejt, ha bepillanthatunk egy pszichológus várószobájába.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.