Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Lököttek a színpadon

Újbuda   |   2019, október 16 - 14:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Francia darab magyarországi ősbemutatójával kezdte idei évadát a Karinthy Színház. Laurent Baffie Lököttek című komédiáját Kelemen József, a Radnóti Miklós Színház színésze rendezte.

A Franciaországban és számos más országban is nagy sikerrel játszott Lököttek hat emberről szól, akit véletlenül hoz össze a sors egy pszichológus várószobájában. Mindannyian valamilyen kényszerbetegségben szenvednek, és egyszerre kaptak időpontot a neves lélekbúvárhoz. A páciensek pontosak voltak, ám a doktor késik… A várakozók beszédbe elegyednek egymással, aminek a vége az lesz, hogy spontán csoportterápia szerveződik köztük.

A hat szereplő egy részét a Karinthy Színházban először fellépő, másokat a törzsközönség előtt már jól ismert színészek alakítják. Pap János játssza például azt a karaktert, aki folyton káromkodik, ám nem önszántából, hanem nehezen kezelhető kényszerbetegsége miatt, ami neki rengeteg kellemetlenséget, a nézőknek pedig számtalan derűs pillanatot okoz. Baronits Gábor karaktere retteg a vonalaktól, ezért a mozgástere meglehetősen korlátozott, a Pápai Erika által alakított hölgy folyton attól fél, hogy elfelejt valamit, Balázs Andrea karaktere a fertőzésektől viszolyog, és ezért lesz tisztaságmániás. Tenki Dalma mint bájos fiatal lány kényszeresen megismétel mindent, ami kész rémálommá teszi számára a kommunikációt, Marton Róbert a taxisofőr szerepében viszont kényszeres fejszámoló. Vertig Tímea az egyetlen „normális” figurát alakítja a történetben. Ám hogy ki irányít kit, ki a normális, és ki nem az, azt teljes biztonsággal csak az előadás legvégén tudjuk meg.

A Lököttek karakterei mind-mind nehéz emberek. Kényszerbetegségük nehézzé teszi sorsukat és a környezetükben élők sorsát. Ám ami nekik átok, az a nézőknek áldás: szem nem marad szárazon a nevetéstől, hisz megannyi vicces helyzetet rejt, ha bepillanthatunk egy pszichológus várószobájába.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.