Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Mától átmenetileg Kelenföldig közlekednek a vonatok

Újbuda   |   2018, október 4 - 14:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkezdődött a Déli pályaudvar két hétig tartó karbantartása. A vasútállomás október 17-én éjfélig lesz zárva, szerepét ideiglenesen a Kelenföldi pályaudvar veszi át.

Mától október 17-én éjfélig, karbantartási munkálatok miatt, ideiglenesen bezárt a Déli pályaudvar. A két hét alatt a vágányokon, váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, valamint a peronokon végeznek karbantartás. A munkálatok idején szünetel a forgalom a pályaudvaron, az érintett vonatok jelentős része a Kelenföldi vasútállomáson fordul. A munkálatok miatt leginkább érintett Budapest-Déli–Tatabánya–Győr, Budapest-Déli–Székesfehérvár, Budapest-Déli–Pusztaszabolcs–Pécs vonalakon és egyes mellékvonalaikon közlekedő vonatok menetrendje módosul.

A vasútállomás megközelítését a belváros és Újbuda felől a 4-es metróval, Közép- és Észak-Buda térségéből pedig a budai fonódó villamosokkal javasolt. A BKK járatain a vasúti menetjegyek és bérletek nem érvényesek, de ezek árát a Kelenföld és Déli pályaudvar közötti szakaszra rész- és időarányosan visszatéríti MÁV. A bérletesek a fel nem használt szakaszra vonatkozó visszatérítési igénnyel a MÁV-START ügyfélszolgálatához fordulhatnak.

A módosított menetrend megtalálható a vasúttársaság honlapján, a vágányzári hírek menüpontban (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar), valamint a MÁV-csoport weboldal (www.mavcsoport.hu) és a Vonatinfó mobilalkalmazás menetrendi keresője is a változásokat figyelembe véve listázza a közlekedő vonatokat a karbantartási időszakon belül tervezett utazásokra.

A Déli pályaudvaron szünetel a jegyértékesítés október 18-án 6 óráig a belföldi- és nemzetközi személypénztárban, illetve a személyes ügyfélszolgálat is zárva tart. A munkálatok idején a déliben lévő menetjegy automatákat nem lehet megközelíteni. Kelenföldön megerősített pénztári szolgálat és két jegykiadó mobilbusz várja az utazókat.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.