Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Megtisztul a kerület

Újbuda   |   2021, október 14 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 4-én seprűvel, lapáttal és takarítógépekkel felszerelkezve érkeztek a Szent Gellért térre a kerület parkfenntartó cégének munkatársai, hogy kezdetét vegye az önkormányzat őszi nagytakarítása. Az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. másfél hónapon keresztül dolgozik azért, hogy megtisztítsa az egész kerületet a hulladékoktól, a kosztól és a falevelektől, felkészítve a városrészt a télre. Az akció része az aprítékolás, a komposztáló keretek osztása és a veszélyes hulladékok gyűjtése is.

– Egész évben takarítjuk a kerületet, de az őszi és tavaszi akciók során ütemezetten, városrészi bontásban, utcáról utcára végezzük a munkánkat – számolt be a program menetéről lapunknak Juhos Katalin, az Újbuda Prizma ügyvezetője. Az előző évekhez képest jelentős változás, hogy a korábbi egy hónap helyett másfél-két hónapig tart a takarítás. A cég munkatársai és takarítógépei november 14-éig Újbuda minden szegletébe eljutnak. – Szemétből nem lett kevesebb, viszont a városfejlesztés eredményeként az elmúlt esztendőkben bővültek a lakóövezetek és a hozzájuk épült úthálózatok, tehát nőtt a megtisztítandó terület – fűzte hozzá a vezető, aki szerint a megnövelt idő alatt alaposabb munkát tudnak végezni.
A hatékonyságot fokozza, hogy az önkormányzat jóvoltából a Prizma emelni tudta gépi munkaerejét. A tavaly beszerzett két takarítógép most ősszel áll először munkába, így összesen három utcaseprő gép teljesít szolgálatot. Ezt egészítik ki a kisebb elektromos takarítógépek és az új szemétszállító teherautók (az egyik szintén elektromos hajtású). Az illegális hulladéklerakások felszámolásával is foglalkozó cég reméli, lesz hozadéka az önkormányzattal végzett szemléletformáló munkájának, és a jövőben a lakosság, a vállalatok és intézmények közösen tesznek azért, hogy megállítsák a hulladékmennyiség növekedését.
A takarítás első napján egy, a kerülettel együttműködő cég egy olyan új technológiát is bemutatott, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a megtisztított felületek hosszú távon is tiszták maradjanak. A Szent Gellért téri ágyások, illetve a metrólejárat kőelemeit nanotechnológiás bevonattal látták el, amely képes lebontani a vele érintkező szennyeződéseket, megvédve a felületet az elfeketedéstől. Ennek köszönhetően a kezelt köztéri felület öt-tíz évig is tiszta marad.

Segítség a kertészkedéshez
Az egész kerületre kiterjedő akcióba a lakosságot is bevonják: az önkormányzat arra kéri az újbudaiakat, hogy mindenki tisztítsa meg saját háza környezetét. Ehhez a Prizma zöldhulladékgyűjtő zsákokat is ad, amelyek a Hamzsabégi út 60. alatti központban vehetők át. A köztisztasági cég dolgozói eltakarítják az útpadkák mellett felhalmozódott faleveleket, sarat, hogy a téli időszakra eltűnjenek a csúszásveszélyes hulladékok.
Az őszi nagytakarítás során a házi komposztálást is népszerűsíti az önkormányzat, ezért térítésmentesen ad a kerület lakóinak fából készült, 90x90x90 centis komposztálókereteket, melyekből a készlet erejéig minden társasház és családi ház egyet-egyet igényelhet. Az önkormányzat emellett ingyenes aprítékolást is szervez, hogy minél több szerves anyag maradjon és hasznosuljon a kertekben. Előzetes regisztráció, illetve egyeztetés után a szakemberek házhoz mennek, és egy gép segítségével felaprítják az összegyűjtött gallyakat.
Az előző évekhez hasonlóan idén is le lehet adni a veszélyes, valamint elektronikai hulladékokat. Ezeket – a fáradt olajtól a gumiabroncson és a festékeken át a régi tévékig és monitorokig – november 6-án 8–12 óráig a kerület hat kijelölt pontján veszik át, melyekről az ujbuda.hu és az ujbudaprizma.hu oldalán lehet tájékozódni.

T. D.

Kapcsolódó tartalmak: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.