Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Megújult a Szent István Egyetem Szent Gellért Kollégiuma

Újbuda   |   2017, április 26 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felújították a tanulóhelyiségeket, a szobákat, a konyhát és a számítógéptermet a Szent István Egyetem Budai Campus Szent Gellért Kollégiumában. A rekonstrukció 10 millió forintba került, amelyet kizárólag a Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége (TIKA) fizetett.

A TIKA fejlesztési projektjének célja, hogy a kollégium megfelelő körülményeket biztosítson a kollégistáknak. Molnár László alpolgármester az átadón hangoztatta, a kerület Magyarország legnagyobb „egyetemi városa”. Fontos, hogy a diákok megszeressék Újbudát, és tanulmányaik befejezése után is itt maradjanak.

A kollégiumot új bútorokkal, korszerű technikai eszközökkel szerelték fel. TIKA fontos küldetésének tartja a felnövekvő generációk oktatásának, kollégiumi elhelyezésének támogatását. Alapvető számára, hogy a magyarországi intézmények jól felszereltek legyenek. Havva Pınar Özcan Küçükçavus, az ügynökség budapesti programkoordinátora az adományozó ünnepségen elmondta: előzőleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek adtak át segítségükkel egy mérőműszert. Hozzátette, a megújult két konyhában kicserélték az elavult konyhai eszközöket (tűzhely, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény, mosógép), a szobákban pedig az elhasználódott bútorokat (asztal, szék, polc) cserélték, így biztosítva megfelelő környezetet a hallgatóknak felsőoktatási tanulmányaik során.

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség 5 kontinensen, világszerte 54 országban, 56 irodával képviselteti magát. A budapesti TIKA iroda – az Európai Unióban elsőként – 2014 májusában nyílt meg. Budapesten az egyik kiemelt beruházása a Gül Baba türbé és környezete komplex rekonstrukciója, melyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a TIKA közösen valósít meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyitott az Újbudai Adventi Vásár

Idén először a Bikás Parkban nyitott meg az Újbudai Adventi Vásár, amely egészen szentestéig kínál színes, ünnepi programokat. A megnyitón a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkara és a Petőfi Musical stúdió teremtettek karácsonyi hangulatot, a frissen elkészült korcsolyapályát pedig műkorcsolya bemutatóval avatták fel. Advent első vasárnapján Dr. László Imre polgármester, dr. Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, és Kelemen Imre atya, a Kelenföldi Szent Gellért templom plébánosa ünnepi beszédeik után együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.