Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Megújult Függetlenségi park

Újbuda   |   2020, június 8 - 14:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Teljesen újjáépült és a XXI. század igényeinek megfelelően alakult át Újbudán a Függetlenségi park. A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program részeként hét fővárosi, köztük három újbudai park újul meg. A XI. kerületben elsőként a Függetlenségi park felújítása fejeződött be.

A bruttó 250 millió forintos beruházás eredményeként a Főkert, Zrt. a korábban elhanyagolt területen felújította a szökőkutat és az emlékművet, köré pedig pihenőteret épített. A park szélén körbefutó széles járdákon belül új multifunkcionális tér is készült. A sportterületen street workout eszközök, nyugágyak, padokkal kialakított pihenőhely illetve egy automata illemhely is várja a kikapcsolódni és sportolni vágyókat.

A megnyitón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a mozgás újabb és újabb tereit kell a fővárosban létrehozni, hiszen egy város nem pusztán beton, hanem parkok, zöld területek hálózata.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda sportért is felelős alpolgármestere arról beszélt, hogy nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport és tömegsport is fontos, ennek megfelelően alakult át Újbuda sportfinanszírozási rendszere. Emlékeztetett arra is, hogy a XI. kerületben 80 játszótér és sportpark működik, ezek továbbfejlesztése pedig folyamatosan zajlik.

Zakar András, a beruházást végző Főkert Zrt., vezérigazgatója megköszönte az újbudaiak türelmét, hiszen a park felújítása márciusban befejeződött, de a járvány miatt azt csak most tudták átadni a kerület lakóinak.

Újbudán a Petőfi híd lábánál lévő Egyetemisták parkjának fejlesztése 2-3 héten belül befejeződik. A harmadik helyszín a Gazdagréti lakótelep déli részén lesz, ahol szintén többfunkciós sportterület készül és a környéket is rendbe fogják tenni. A tervezett parkok látványtervei a Főkert honlapján is elérhetőek: https://www.fokert.hu/sportfovaro

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.