Tavaly január 1-jén lépett hatályba közétkeztetésről szóló rendelet részletesen szabályozza az iskolai menzákon adható ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Az elmúlt másfél év a tapasztalatgyűjtés időszaka volt, ezek alapján születtek meg a változtatások a jogszabályban. Ennek részleteit Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelentette be egy, a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón. A közétkeztetés módosításáról szóló törvényjavaslat – amely hamarosan mindenkinek elérhetővé válik - három lényegi változtatást tartalmaz: enyhén sósabb lesz az étel (az eredeti jogszabály 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra változtatták az új szabályozásban), zsírosabb a tej, és tilos lesz mesterséges édesítőszereket használni a menzákon.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampány sajtótájékoztatóján Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója bejelentette, keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját. A pályázaton a diákok értékelhetik mindennapi ételeiket. Szavazataik alapján választják ki „2016 közétkeztetőjét”, azaz azt a céget, amely a táplálkozás-egészségügyi előírásokat is betartva a legfinomabban főz a diákoknak. A kampány november 21-én indul, a részleteket az iskolák megtalálják a www.merokanal.hu oldalon, a résztvevő osztályok kirándulásukhoz nyerhetnek támogatást.
Az esemény házigazdája, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az egészséges ételek bevezetésének előnyeit és hasznosságát hangsúlyozta. Szerinte a gyermekek ízlésvilága szubjektív tényezőkön alapszik, ám az befolyásolható, hogy milyen minőségű alapanyagból készül a menzai étel. A sajtótájékoztatón a szülők megkóstolhatták az ízletes menzás ételeket, Lázár chef pedig bemutatóval érzékeltette, hogy az egészséges étel finom is lehet.
K. A.