Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Mindent az egészségért

Újbuda   |   2018, szeptember 27 - 10:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén, a Családok évében is az egészségmegőrzésről szólt a Feneketlen-tó partján megrendezett Újbudai EgészségPart. A szervezők mindent megtettek azért, hogy felhívják a figyelmet a prevenció fontosságára.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseményen közös családi sportoláson, egészségmegőrző és betegségmegelőző előadásokon, valamint számos egészségügyi szűrésen vehettek részt az érdeklődők. A Családok éve miatt a rendezvényen hangsúlyosabb szerepet kapott a játékosság, ami izgalmasabbá és szerethetőbbé tette a mozgást, mindenkit aktivitásra késztetett.
A rendezvény házigazdája, Király Nóra alpolgármester hangsúlyozta, hogy az esemény három pillér köré épül: testmozgás, egészséges táplálkozás, lelki egészség. – Különösen fontos, hogy itt lehetőséget adtunk a családoknak az együtt töltött minőségi idő minél jobb kihasználására – mondta a politikus.
– Az őszi időszak rengeteg programot kínál a kerü­letben élőknek. Igyekeztünk úgy tematizálni ezeket a hétvégéket, hogy mindenki megtalálja a számára fontos és érdekes eseményeket. A kisebb, lokális ünnepeken túl gasztronó­miai, szórakoztató, közlekedésbiztonsági, sportos, valamint prevenciós rendezvényeken vehetnek részt az újbudaiak. Az EgészségPart olyan célt tűzött ki, amely az év többi napján is kiemelt feladata az önkormányzatnak, hogy kisgyermekkortól az idősebb korosztályig lehetőséget teremtsen a sportolásra és az egészséges életmód kialakítására – fogalmazott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.
– A kerület minden lehetőséget megragad, hogy az itt élők minél színvonalasabb orvosi ellátásban részesüljenek. Az intézmények felújítása, a Szent Kristóf Szakrendelő műszerparkjának korszerűsítése, a szűrőprogramok támogatása, az idősek életminőségét javító 60+ program, a sportolási lehetőségek folyamatos bővítése, az egészségügyi ingatlanok üzemben tartásának támogatása mind ezt a célt szolgálják – mondta Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője. Hozzátette: sokkal fontosabb megelőzni a bajt, mint orvosolni.
Az eseményre ellátogatott Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára, valamint Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is, aki kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) ezermilliárd forintot különített el arra, hogy az egészségügyön, az oktatáson, a sporton, illetve a szociális terület támogatásán keresztül javuljon a magyar társadalom egészsége. Az EFOP kiemelt figyelmet szentel a helyes táplálkozásnak és a mozgásra való igény kialakításának.
Az Újbuda Önkormányzata szervezésében és a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) támogatásával tartott eseményen Katus Attilával is edzhettek a résztvevők, a mozgás örömére sportbemutatókkal, gyermekjógával, sportos vetélkedőkkel hívták fel a figyelmet. A látogatókat kézműves foglalkozások, mesejáték, gyermekkoncert, táncelő­adás is várta, a délutánt Szandi koncertje zárta.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.