Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. csütörtök, Ferenc

Miniszteri biztos lett a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője

Újbuda   |   2016, április 4 - 14:21Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerületben található Budapesti Korai Fejlesztő Központ megálmodója és intézményvezetője, Czeizel Barbara lett a korai intervencióért felelős miniszteri biztos.

A korai fejlesztés egyik elismert szakembere miniszteri biztosként fogja egyengetni a korai intervenció ügyét, kinevezéséről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött a civil szervezetek kezdeményezésére.

Czeizel Barbara már diplomamunkájában is a végtaghiánnyal született csecsemők és családjaik korai segítségnyújtásával foglalkozott. A Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítványt 1991-ben hozta létre dr. Gallai Mária gyermekorvossal és Dubecz Dorottya gyógypedagógussal. - Az 1990-es évek elején a korai fejlesztés még nem volt nevesítve, mint állami feladat, ezért folyamatos szakmai-politikai harcot kellett, és kell vívnunk, törvényeket módosítanunk a szociális, egészségügyi és oktatási szférában – olvasható a koraifejeleszto.hu oldalon. 2003-tól az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán óraadóként tanítja a családközpontú kora gyermekkori intervenciót és fejlesztést.

A kormány a korai fejlesztést célzó programot indít idén - uniós fejlesztési forrásból - több mint 5 milliárd forint keretösszeggel, melyben fejlesztik a felismerés lehetőségeit, bővítik a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körét és a szakértői bizottságokat kifejezetten a három éves kor alatti gyermekekhez értő szakemberekkel.

Újbuda