Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 19. csütörtök, Vilhelmina

Nagy elismerés az újbudai polgárőröknek

Újbuda   |   2019, augusztus 29 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elnyerte a Fővárosi Polgárőr Kerület kitüntető címet Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Polgárőr Egyesület. Budapestről idén egyedüliként az újbudai egyesület kapott ilyen elismerést. A díj jelentőségéről Tóthné Vonsik Vivien, az egyesület kommunikációs alelnöke és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő, polgárőr beszélt lapunknak.

Hogyan nyerték el ezt a kitüntető címet?
T. V. V.: Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Polgárőr Egyesület közösen nyújtott be pályázatot a Fővárosi Polgárőr Kerület címre. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ez most sikerült. A díjat Balatonföldváron, a 25. Országos Polgárőr Napon vette át elnökünk, Nagy-Juhák István az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől, Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagytól.

Milyen területekre terjed ki az egyesület munkája?
T. V. V.: Az elmúlt négy-öt évben nagyon sokat fejlődött az Újbuda Polgárőr Egyesület, egyre szerteágazóbb a tevékenységünk. A járőrszolgálaton kívül rendszeresen együttműködünk a kerületi rendőrkapitánysággal, foglalkozunk közterület-felügyelettel, van lovaspolgárőr-tagozatunk. A közelmúltban csatlakoztunk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Önkéntes Mentőcsoportjához, az ő munkájukat is tudjuk segíteni, ha szükség van ránk.

Nyáron milyen feladatokat kell ellátniuk a polgárőröknek?
K. G.: A lomtalanítások ideje alatt emelt létszámmal igyekeztünk felügyelni a rendre, különösen az esti órákban járőröztek az újbudai polgárőrök. A másik nagy feladat a nyár végén vár ránk, amikor az iskolák, óvodák környékén vagyunk jelen, segítve az intézményekbe igyekvő gyerekeket, valamint szüleiket a parkolásnál és a gyalogátkelőhelyeken. Ez azért fontos, mert sokan érkeznek első ízben az adott óvodához, iskolához, de a nyári szünetet követően azoknak is jól jön a polgárőrség segítsége, akik már régóta oda járnak. A szünidő utáni első napokban a gyerekek figyelme kevésbé koncentrált, de szüleiknek, valamint a gyermekintézmények körüli forgalomban haladó autósoknak is hasznos a közreműködés.

Az Újbuda Polgárőr Egyesület örömmel veszi rátermett önkéntesek jelentkezését. Akik szeretnék segíteni a polgárőrök munkáját, az ujbudapolgarorseg.hu oldalon megtalálják az egyesület elérhetőségeit.

(D. B. S.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Idén is tanulhatnak robotprogramozást a gyerekek Újbudán – ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ!  

Az elmúlt két évben a kerületi diákok kimagasló eredménnyel vettek részt több, országos robotprogramozási versenyen: tavaly a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek Újbudai Robotok 1-es csapata lett az országos bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el, nemrég pedig a Gyerekakadémia újbudai csapata a juniorok között 4. lett a World Robot Olympiad országos döntőjében. Szeptembertől az élményalapú robotprogramozó szakkörök tovább folytatódnak a kerületben: kezdő és haladó csoportok egyaránt indulnak, a részvételi díj 80%-át pedig az Önkormányzat fizeti! A programozás tanulása fejleszti az algoritmikus gondolkodást, ami segít gyorsabb, intuitívabb és kreatívabb megoldásokat találni az élet bármely területén. A tanfolyam emellett a gyerekek pályaválasztási orientációjához is hozzájárulhat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.