Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Nem biztonsági hiba okozta a 4-es metró leállását

Újbuda   |   2015, szeptember 30 - 15:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem biztonsági hiba okozta a 4-es metró napokban történt leállását - állítja a a BKV vezérigazgatója. Szoftverhibára gyanakodnak, ezért annak gyártóját felkérték a javításra.

Bolla Tibor állítása szerint volt "egy nem biztonságkritikus hiba", ami azt eredményezte, hogy a szoftver leállította a rendszert. A szoftver automatikusan leállította a metrót, mert egy szerelvénnyel megszakad a kapcsolata; ez lehet kommunikációs vagy szoftverhiba - magyarázta. Közölte ezt is, hat hónapja ilyen nem történt. A szoftver gyártóját felkérték a javításra. Bolla Tibor hozzátette: jelenleg is járművezetők nélkül közlekednek a szerelvények, azaz szoftver irányítja a rendszert.
A vezérigazgató elmondta, tájékozódnak arról, hogy a hibát mennyi idő alatt tudja kijavítani a szoftver szállítója, ennek függvényében rendelkeznek majd arról, hogy berendelnek-e metróvezetőket. Kifejtette: ha van vezető a szerelvényen, akkor ő ki tudja vinni az alagútból az állomásig járművet. Ez az utasok kényelme miatt van, biztonságuk nincs veszélyben - hangsúlyozta Bolla Tibor.
Mint ismert az index.hu a napokban arról számolt be, hogy hétfőn üzemzavar volt a 4-es metrón, azaz délután 20 percre beragadt egy szerelvény az Újbuda központ–Bikás park állomások között az alagútba.  A Bkk Facebook bejegyzése szerint nem sokkal később helyreállt a metróközlekedés a teljes vonalon. A múlt pénteken arról számoltunk be a BKV közleményére hivatkozva, hogy a tesztidőszak utolsó fázisaként szeptember 26-ától, szombattól már a teljes vonalon és a teljes üzemidőben járműfelügyelő nélkül, azaz a végleges üzem szerint közlekednek a szerelvények. Ez is előfeltétle a végleges használatbavételi engedély kiadásának, melyet év végére ígérték.

Újbuda 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kerékpárral Pesttől Budára  

Új biciklisáv létesült a Ferenc körúton mindkét irányban, ez a szakasz összekapcsolja a budai és a pesti kerékpársáv-hálózatot, a Petőfi híd érintésével. A nagykörúti sáv meghosszabbításának köszönhetően a pesti oldalról már közvetlenül elérhető a budai rakparti kerékpárút, azon keresztül pedig az új MOL Bubi gyűjtőállomás a BudaPart közelében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.