Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 14. szerda, Tibor

Nem érkeztek meg a kerületbe a kormány által behozatott maszkok

Újbuda   |   2020, április 22 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyarországra érkezett 39 millió maszkból tízezret a XI. kerület vásárolhatott meg – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A valóságban ebből eddig semmi sem jutott el Újbudára.

A koronavírus terjedésének megállításához alapvető fontosságú a maszk használata, nem véletlen, hogy több országban kötelező viselni nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön. A semminél a házi készítésűek is többet érnek, ám komolyabb védelem a gyáriaktól várható.

Mindenki megtapasztalhatta, hogy hiány van maszkból. Ezért is hangzott örvendetesen, hogy a kormányzat már 39 milliót hozatott be az országba – kérdés, hogy ezekből miért csak 165 ezret vásárolhatott meg a kétmilliós főváros. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külön kiemelte, hogy a „ellenzéki vezetésű” kerületek is hozzájuthattak a maszkokhoz ebből a kontingensből. Ezeket is ki kellett azonban fizetniük megcsonkított költségvetésükből, Újbudára pedig mindeddig egyetlenegy darab sem érkezett belőlük.

Az önkormányzat mindent megtesz, hogy kezelje a helyzetet. Amikor elrendelte, hogy a piacra menőknek maszkot is kell viselniük, akkor a bejáratnál kapott az, akinek nem volt. A kerület vezetése ezen túlmenően már több mint 20 ezer, saját forrásból beszerzett maszkot juttatott el azoknak, akiknek munkájuk végzése közben emberekkel kell találkozniuk, például kórházakban, rendelőkben, szociális intézményekben.

A kormányzati tájékoztatásban említett maszkok egyelőre sehol sincsenek. Tudjuk, hogy megérkeztek Magyarországra, és reméljük, hogy a valóságban is jut belőlük Újbudára, mert nagyon nagy szükség lenne rájuk. Lapzártánkig az önkormányzat többszöri információkérésére nem érkezett válasz az illetékes kormányzati szervektől.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.