Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Nem vagy egyedül! – séta a demenciával élőkért

Újbuda   |   2018, szeptember 19 - 16:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 17-én, az Alzheimer Világnapja alkalmából először szerveztek olyan rendezvényt Újbudán, amely a demenciával élők problémáira hívta fel a figyelmet. Az Újbudai Szociális Szolgálat, Újbuda Önkormányzata, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház és a Szent Kristóf Szakrendelő által rendezett Bikás parki séta fővédnöke Hoffmann Tamás polgármester volt.

A séta közel 250 résztvevője a Soleil Bistrónál gyülekezett, ahol Molnár László alpogármester, a rendezvény védnöke köszöntötte őket. Az eseményen részt vett Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő is.

A Budapesti Fesztiválzenekar tagjaiból alakult Eckhardt vonósnégyes koncertje után a jelenlévők végigmentek a parkon, kezükben a demenciával kapcsolatos egyszavas üzenetekkel. A Bikás park kosárlabdapályáján szenior-táncbemutatót is tartottak a Malom és Gyékényes csoport tagjai, emellett a séta résztvevői szakemberek segítségével tesztelhették a memóriájukat, és több szenior mozgásos játékot is kipróbálhattak.

A szervezők célja kettős volt: egyrészt fel szerették volna hívni az emberek figyelmét a demenciával küzdők gondjaira, illetve az őket gondozó családok nehézségeire. Másrészt azt szerették volna kifejezni, hogy van segítség, a nehézségek és küzdelmek ellenére is lehetséges teljes életet élni – ahogy ezt a Nem vagy egyedül! jelmondat is kifejezi.

A szervezésben közreműködött és a sétán részt vett az Újbudai Szociális Szolgálat intézményvezetője, Szepesfalvyné Magassy Márta, a Szent Kristóf Szakrendelőből dr. Szaszkó Anikó neurológus főorvos, valamint dr. Martony Zsuzsa, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház pszichiáter osztályvezető főorvosa.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.