Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Neves előd nyomdokaiban a nők képviselete

Újbuda   |   2014, szeptember 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

130 éve született Magyarország első női parlamenti képviselője, Slachta Margit kereszténydemokrata politikus. Az évforduló alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára megkoszorúzta a politikusnő újbudai emléktábláját Király Nóra kerületi képviselő társaságában.

Slachta Margit egyszerre volt megőrző és megújító. Védte a hagyományos keresztény értékeken nyugvó családot, miközben kiállt a dolgozó anyák és gyermekeik megsegítése mellett, és támogatta szociális biztonságuk minél szélesebb körű kiépítését. Tetteit mindig a humánum és a keresztény hit vezérelte, egyszerre küzdött a fasizmus és a kommunizmus ellen, részt vett sok zsidó ember bújtatásában, majd az egyházi iskolák államosítása elleni fellépése miatt emigrációra kényszerült.

Slachta Margit politikai hitvallása - amelynek a másik emberért és a nemzetért való felelősség az alapja - példamutató és időszerű ma is. Női képviselőként hozzájárult a nők elismertségéhez és megbecsültségéhez. A nők tartják össze a társadalmat, a családot és a nemzetet, édesanyaként és dolgozó nőként egyaránt.

A Munkahelyvédelmi Akció Program keretében 2014 első félévében több mint 400 ezer nő elhelyezkedése és munkahelyének megőrzése valósult meg. A Nők 40 Programnak köszönhetően pedig már 120 ezren vették igénybe a kedvezményes korhatár előtti nyugdíjazást.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.