Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Neves előd nyomdokaiban a nők képviselete

Újbuda   |   2014, szeptember 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

130 éve született Magyarország első női parlamenti képviselője, Slachta Margit kereszténydemokrata politikus. Az évforduló alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára megkoszorúzta a politikusnő újbudai emléktábláját Király Nóra kerületi képviselő társaságában.

Slachta Margit egyszerre volt megőrző és megújító. Védte a hagyományos keresztény értékeken nyugvó családot, miközben kiállt a dolgozó anyák és gyermekeik megsegítése mellett, és támogatta szociális biztonságuk minél szélesebb körű kiépítését. Tetteit mindig a humánum és a keresztény hit vezérelte, egyszerre küzdött a fasizmus és a kommunizmus ellen, részt vett sok zsidó ember bújtatásában, majd az egyházi iskolák államosítása elleni fellépése miatt emigrációra kényszerült.

Slachta Margit politikai hitvallása - amelynek a másik emberért és a nemzetért való felelősség az alapja - példamutató és időszerű ma is. Női képviselőként hozzájárult a nők elismertségéhez és megbecsültségéhez. A nők tartják össze a társadalmat, a családot és a nemzetet, édesanyaként és dolgozó nőként egyaránt.

A Munkahelyvédelmi Akció Program keretében 2014 első félévében több mint 400 ezer nő elhelyezkedése és munkahelyének megőrzése valósult meg. A Nők 40 Programnak köszönhetően pedig már 120 ezren vették igénybe a kedvezményes korhatár előtti nyugdíjazást.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.