Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 5. vasárnap, Vince

Nő a rehabilitációs foglalkoztatás támogatása

Újbuda   |   2015, október 7 - 15:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jövőre több mint 5 milliárd forinttal nő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására szánt állami támogatás – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón Lőrincz Gergely, a vállalat igazgatója elmondta, a kormány 5 éves rehabilitációs programjának köszönhetően a cégnél jelenleg csaknem 200 fő dolgozik.

A kormány évek óta kiemelt figyelmet szentel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának – hangzott el a rehabilitációs foglalkoztatásra szánt 2016-os állami támogatás növelése kapcsán. Jövőre már több mint 34 milliárd forintot szánnak erre a célra, szemben az idei 29 milliárddal. Így a helyi, önkormányzati esélyegyenlőségi programokkal összhangban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya 2018-ra 75 százalékra nőhet. Czibere Károly szakállamtitkár az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a támogatásra akkreditációval rendelkező, a rehabilitációs foglalkoztatásban már jártas vállalatok pályázhatnak. Hozzátette: idén már 30 ezernél több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak "védett körülmények között" munkát adni. Közülük több mint 7 ezren úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt, azaz ők felkészítés után tudnak kilépni a nyílt munkaerőpiacra.
A rehabilitációs program keretében a 2015-re eszközberuházásra és -fejlesztésre igényelhető egyszeri, 2,7 milliárd forintos támogatás elszámolási határidejét is módosította a kormány. Molnár László alpolgármester hangsúlyozta, a szeptember 30-ról november 30-ra módosított időpont az Újbuda Prizmát nem érinti, hiszen a telephelyen megépülő kerekes székkel közlekedők számára kiépített rámpa már megépült.

A fogyatékkal élők foglalkoztatásában fontos változást hoz még a november 1-jétől hatályos új közbeszerzési törvény. A Fidesz frakció által kezdeményezett módosításnak történelmi jelentősége van, amelynek lényege, hogy az uniós értékhatárérig a védett munkahelyeken a megváltozott munkaképességű emberek által előállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése mentesül a törvény hatálya alól.

Lőrincz Gergely, az Újbuda Prizma igazgatója lapunknak elmondta, a kormány 5 éves rehabilitációs programjának köszönhetően a cégnél jelenleg csaknem 200 fő dolgozik. Az állami támogatás növelésével jövőre a megváltozott munkaképességűek által végzett tevékenységnek köszönhetően Újbuda az ideinél is szebb és szerethetőbb lesz.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Jelölési hibák lehetnek a húsvéti sonkákon  

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.