Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Nótaszó és kiállítás a Kenderes jubileumán

Újbuda   |   2016, június 20 - 09:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Kenderes Idősek Klubja június 15-én. Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester is részt vett, átadták az épület felújított vizesblokkját is.

A többi kerületi idős klub vezetője a tagok által készített ajándékkal érkezett a Kenderes Idősek Klubja jubileumi rendezvényére. Kikerült a falra a 94 éves Kati néni goblein címere, de volt, aki saját verssel készült. A klubtagok kiállítást is készítettek harminc évvel ezelőtti használati tárgyaikból, emlékeikből. A kiállított darabok a korszakra jellemzőek voltak, köztük hímzett terítők, tárcsás (piros)telefon, számológép, Vuk kép, Horváth Ilona szakácskönyv, szódás szifon, szódapatron stb. Márton László egy 11 kilós táskarádiót és kedvenc lemezeit hozta a kiállításra. Felidézte, azokat az időket, amikor még tévé is csak kevés helyen volt és a rádióból felvett dalok jelentették a legnépszerűbb szórakozást a fiataloknak. A program meglepetése Pádár Gyula cigányzenész és zenekara volt, akitől kedvükre kérhettek nótákat a klubtagok.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.