Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Növényfallal, okos tükörrel és elektromos autótöltő-rendszerrel is zöldít az Allee

Újbuda   |   2021, október 14 - 09:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Allee már évek óta „zöld úton” jár, amit jól jelez, hogy a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint a bevásárlóközpont rendre kiválóan teljesít ezen a területen.

Ugyanezt erősíti meg az Allee-t évente minősítő ún. Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) globális ingatlanfenntarthatósági referenciaértéke, amely szerint az idei évben ismét kiemelkedő eredményt ért el a bevásárlóközpont mind a korábbi évek tanusításaihoz, mind az európai piaci referenciaértékhez viszonyítva. Különösen kiemelkedő eredményeket tudhat magáénak az Allee policy-k, épületminősítés, GHG (üvegház gázok kibocsájtás), energia- és vízfelhasználás terén.

Az Allee mintegy félmilliárd forintot költ a jelenleg is zajló megújulása során a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra: kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát használ, ez év végéig a bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED fényforrásokkal működő világítási rendszert épít ki, valamint energiatakarékosabb lett a gépészet is. Így összességében évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát.

Kiváló eredményeink ellenére sem szeretnénk megállni a zöldítéssel, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy világunk élhetőbb legyen és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és mindennapos munkánkkal is kiemelten szolgáljuk ezeket a célokat. Például odafigyelünk az energia- és ivóvízhasználatra, és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ha a látogatók esetleg nem a közös területeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe dobják a szemetet, mi utólagosan akkor is

átválogatjuk a hulladékot az elszállítás előtt – fogalmazott Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató.

A zöld közlekedés támogatása érdekében a meglévő egységek modernizálásával és kiegészítésével a P1 és P3 parkolószinten összesen 24 korszerű e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket.
Az Allee bevásárlóközpontban egyedülállóan, prémium szolgáltatásként - az AC töltők mellett - DC töltőberendezés (kis-villámtöltő) is kiépítésre került, mellyel óránként akár 150 kilométer hatótávolságra elegendő áramot vehetnek fel a felhasználók, így akár egy bevásárlás vagy egy mozifilm megtekintése alatt kényelmesen feltölthetik elektromos járművüket.

A töltés ezentúl a bárki számára hozzáférhető Mobiliti alkalmazáson keresztül indítható és fizethető, és akár távolról nyomon követhető az autó akkumlátorának valós töltöttségi állapota.

Október második hétvégéjén, 8-9-én a Mobiliti az Allee aulájában azoknak a látogatóknak, akik ezalatt a két nap alatt az Allee-ban található töltőkön igénybe veszik a szolgáltatást, év végéig felhasználható 2000 Ft értékű kupont ad ajándékba.

A bevásárlóközpont a zöld beruházások mellett fontosnak tartja a környezettudatos és fenntartartható szemlélet népszerűsítését, terjesztését is, ezért például Magyarországon az elsők között használ ún. „okos tükröket” a látogatók eléréséhez. A liftekben található, magyar fejlesztésű okos tükör első látásra hagyományos tükörnek tűnő felület, valójában azonban egy digitális kijelzőfelület is, amin képek, grafikák és szövegek jelenhetnek meg, így az üzenetek testközelbe kerülnek a vásárlókkal, kedvezően hatva a vásárlói komfortérzetre és hozzájárulva a vásárlói élmény növeléséhez.

A zöldítés nem csak technológiai oldalon zajlik, hiszen elkészült a 65 m2 felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló növényfal is, és folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket, illetve a meglevőket ökológia szempontból gazdagítani igyekeznek. Ezek a területek a vásárlók számára is elérhetők, a tetőkert kialakítás pedig az irodai dolgozók számára biztosít parkosított zöld környezetet. A BREEM jelentése szerint ezek a városi zöldterületek kiemelten fontosak ökológiai szempontból, mert mesterséges körülmények között minden élőlény ökológiai jelentőséggel bír. A felmérés megállapítja, hogy a növények telepítése a bevásárlóközpont területén igen jól sikerült, a meglevő kiültetések változatosak és jól fenntarthatóak. A 2009-es növénytelepítés óta a fás szárú növények a rendelkezésre álló teret megfelelően benőtték, és a területen beültetett növények biológiai aktivitásának növekedésével egyenes arányban nő az ökológiai hasznosságuk is. Az Allee jelenleg összesen 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.