Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 19. csütörtök, Vilhelmina

Nyílt nap a Budafok kocsiszínben

Újbuda   |   2019, szeptember 12 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nyílt napot rendez a Budafok kocsiszínben a BKV Zrt. szeptember 21-én. A rendezvény ingyenes, regisztrálni mielőbb érdemes a vezetett túrákra.

Az idén 120 éves  Budafoki Kocsiszín elődjét még a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút, a BBVV építtette 1899-ben. A kocsiszín az 1960-as évek elejéig a HÉV járműveinek adott otthont, a járműépítő műhelyben készültek a legendás M IX-es HÉV motorvonatok prototípusai 1962-ben. 1963-tól költöztek a budapesti sárga villamosok a remízbe, amely a ’80-as évek elején fogadta a Csehszlovákiából érkező több mint háromszáz Tatra T5C5 villamost. 2018-ra a főváros legújabb és leghosszabb CAF villamosainak fogadására a kocsiszín teljesen megújult.

A forgalomban jelenleg közlekedő villamosok mellett megtekinthetők lesznek a nosztalgia járatok, egy HÉV szerelvény, valamin olyan háttérmunkát segítő járművek, mint a felújított hóseprő, a síncsiszoló, vagy a Shörling, Unimog, zavarelhárító szerkocsi. Lesz vezetett túra és csarnoklátogatás is, a résztvevők megismerhetik a kocsiszínben zajló munkát, a járműkarbantartás folyamatát. A vezetett túrára itt érdemes regisztrálni, de korlátozott számban a helyszínen is lehet jelentkezni. A kisebbeket társasjátékokkal, kvízjátékkal és csocsó asztallal várják.

Lehetőség esz exkluzív járműfotózásra is, amelyhez itt  lehet regisztrálni.

A rendezvény helyszíne: :
Budafok kocsiszín 1116 Budapest Fehérvári út 247.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Idén is tanulhatnak robotprogramozást a gyerekek Újbudán – ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ!  

Az elmúlt két évben a kerületi diákok kimagasló eredménnyel vettek részt több, országos robotprogramozási versenyen: tavaly a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek Újbudai Robotok 1-es csapata lett az országos bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el, nemrég pedig a Gyerekakadémia újbudai csapata a juniorok között 4. lett a World Robot Olympiad országos döntőjében. Szeptembertől az élményalapú robotprogramozó szakkörök tovább folytatódnak a kerületben: kezdő és haladó csoportok egyaránt indulnak, a részvételi díj 80%-át pedig az Önkormányzat fizeti! A programozás tanulása fejleszti az algoritmikus gondolkodást, ami segít gyorsabb, intuitívabb és kreatívabb megoldásokat találni az élet bármely területén. A tanfolyam emellett a gyerekek pályaválasztási orientációjához is hozzájárulhat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.