Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Ökobandázás a Fonóban

Újbuda   |   2019, június 3 - 15:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is megrendezték szokásos összejövetelüket a zöld civil szervezetek. Három napos rendezvényük egyik helyszíne a Fonó Budai Zeneház volt, ahol plenáris ülésen vitatták meg a fenntartható fejlődési lehetőséget, azok sikereit és kudarcait.

Idén huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Zöld Civil Országos Találkozót. A háromnapos konferencia középső napján plenáris ülésen tárgyalták meg a legaktuálisabb környezetvédelemmel kapcsolatos témákat a Fonó Budai Zeneházban. A szakmai nap főszervezője a Magyar Természetvédők Szövetsége volt. Éger Ákos ügyvezető igazgató elmondta, a szövetség különösen jó viszonyt ápol a kerülettel. Nem csak az önkormányzat ez irányú tevékenységét figyelik, hanem öröm számukra, hogy több zöld szervezet is otthonra lelt Újbudán.

Az üléseken a Magyar Természetvédők Szövetsége mellett a WWF Magyarország és a Greenpeace is részt vett. A szervezetek legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a hazai környezetpolitika prioritásává a fenntartható fejlődés megvalósítására való törekvés váljon, a fenntarthatóság szempontjai pedig beépüljenek a szakpolitikákba és az emberek mindennapi életébe. A plenáris ülésen olyan témákat vonultattak fel, mint a fenntartható fejlődési célok sikere és kudarca, vagy új megközelítésű projektek a természeti értékekért, illetve a fiatalok klímamozgalma is napirendre került.

A rendezvényen Hoffmann Tamás polgármester köszöntőjében felelevenítette, hogy Újbudán már a bölcsődében kezdődik a gyermekek környezettudatos nevelése, az óvodákba pedig kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy a gyerekek megtanulják védeni a környezetet és a városban is értékeljék a természeti kincseket. Fontos a pedagógusok továbbképzése is, amelyet a civil szervezetek közreműködésével lehet megvalósítani. A kerület vezetése az önkormányzati intézmények hatékony ökológiai működésére is odafigyel, és fontos a kerékpáros és villamos forgalom népszerűsítése, valamint a Kerületi Építési Szabályzatokba (KÉSZ) foglalt klíma-és környezetvédelmi szempontok betartása is – tette hozzá Hoffmann Tamás.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.