Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Okos Gizella Ház megszentelésének 40 éves évfordulója

Újbuda   |   2021, július 24 - 11:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

XXIII. János pápa szerint „…Gondoskodni másokról – betegekről, elhagyottakról, öregekről és szenvedőkről – ez teszi az egyházat Anya-szentegyházzá..” Ennek szellemében nyitotta meg kapuit az intézmény első vezetőjéről elnevezett Okos Gizella ház 1981. július 28-án a Dayka Gábor utcában.

Az ötszintes épület Szabó István Ybl-díjas mérnök tervei alapján épült és az első, új katolikus idősek otthona volt Magyarországon 1945. óta. A szeretetotthont Dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsek szentelte meg.
Ma a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő XXIII. János intézmény székhelyén, a Názáret Házban, valamint az Okos Gizella Házban 265 fő számára nyújt bentlakásos idősotthoni elhelyezést, és 10 időskorú fő számára nappali ellátást.
A jubileumi ünnepség szentmisével kezdődött a farkasréti templomban, Főtisztelendő Lambert Zoltán atya főcelebrálásával, majd Dr. Vajda Norbert főigazgató és Balogh Józsefné intézményvezető köszöntőjét követően a program az Okos Gizella házban folytatódott.
Újbuda Önkormányzatát Bakai-Nagy Zita alpolgármester képviselete.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.