Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 8. szombat, Mihály

Okos térképpel indultak biciklitúrára az újbudai gyerekek

Újbuda   |   2017, május 15 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Okos térképeket osztottak szét az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola tanulói között, mielőtt biciklitúrára indultak igazgatójuk és Ludányi Attila önkormányzat képviselői társaságában.

Cseke Mátyás az okostérkép projekt vezetője elmondta, az innovatív megoldás tavaly októberi megjelenése óta rendkívüli népszerűségnek örvend, a fejlesztésben további lehetőségek rejlenek. Segítséget jelenthet a gyerekeknek például kulturális, városi és sportismereteik bővítésében. Az önkormányzat által szervezett biciklitúra kitűnő alkalmat kínált a mobiltelefonokra feltelepített applikáció és a kiosztott okostérkép gyakorlati alkalmazására, így a gyerekek a mozgás örömével fedezhetik fel a XI. kerületet, annak minden kulturális, történelmi kincsével.

Ludányi Attila önkormányzati képviselő elmondta, a kerület fontosabb látnivalóiról és ajánlott turistaútvonalairól jeleníthető meg információ a mobilalkalmazás segítségével. Magyarországon ez az első alkalom, hogy kombinálják a kiterjesztett valóság technológiáját a nyomtatott térképpel. Októberben készült el az ország első okostérképe, Újbuda Önkormányzatának új, ingyenes kiadványa. Az ajánlott gyalogos és kerékpáros túravonalakat, valamint a főbb látványosságokat ábrázoló nyomtatott térkép egy bárki számára hozzáférhető mobilalkalmazás segítségével válik igazán látványossá. Ennek elindítása után, az okostelefon kameráját az egyes helyszínekre irányítva, a készülék képernyőjén fotók és hasznos kiegészítő információk jelennek meg, amelyek között navigálni és keresni is lehet.

A teljes egészében önkormányzati forrásból finanszírozott projekt megvalósítására tavaly októberben írtak ki meghívásos közbeszerzési pályázatot, a legjobb ajánlatot a Cartographia Kft. nyújtotta be. A cég ez alapján a nyomtatott térkép elkészítése mellett vállalta tematikus útvonalak meghatározását, a főbb látnivalók leírásának megszerkesztését, a mobilalkalmazás két platformra történő (iOS és Android) fejlesztését és az online háttéradatbázis létrehozását is. A térképből első ütemben 6000 példány készült, az önkormányzat munkatársai dolgoznak azon helyszínek meghatározásán, ahol a kiadványt ingyenesen hozzáférhetővé teszik.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Communitate és Pro Urbe díjakat

Horváth György, a Kelenföldi Egyesület Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke kapta idén a „Pro Urbe Újbuda” kitüntetést. A Kelenföldi Városközpont lakóépület-rehabilitációja területén kifejtett munkája, valamint a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.