Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Óvoda épül a Duna-menti térségben

Újbuda   |   2020, november 27 - 12:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

A napokban került aláírásra Újbuda Önkormányzata és a Metrodom Duna Alfa Kft. között a tervezett River lakópark kapcsán kidolgozott településrendezési szerződés.

A beruházó a szerződésben vállalta, hogy
• az építkezés I. ütemében ötven férőhelyes, két csoportszobából álló óvodát épít, melyet kulcsrakészen ad át az önkormányzat tulajdonába;
• a végleges építési engedélyhez jutás után 50 millió forinttal járul hozzá a kerületi humán infrastruktúra (például óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők) fejlesztéséhez;
• az építkezés utolsó ütemében két csoportszobából álló családi bölcsődét fejleszt, mely magántulajdonban fog üzemelni;
• a kerületi Duna-parti sétány zöldfelület fejlesztési koncepciótervét finanszírozza, illetve a terveket a lakópark előtti szakaszon saját költségen meg is valósítja.
A vállalások közül először – akár már jövőre – a koncepcióterv, illetve a pénzbeli hozzájárulás fog megvalósulni, míg az óvodát a jelenlegi tervek szerint 2024-ben vehetik használatba a kerületi lakosok.
Nagy eredmény ez az újbudaiak számára egy olyan területen, ahol rengeteg új lakópark és irodaház épült az elmúlt években, melyek komoly infrastrukturális fejlesztések nélkül az utakon dugókhoz, a bölcsődékben, óvodákban hosszú várólistához vezetnek. A Fehérvári út és a Duna közötti terület túlterheltségén többek között az tud enyhíteni, amikor az önkormányzatnak sikerül településrendezési szerződésben megállapodnia a beruházókkal arról, hogy hozzájáruljanak a kerület fejlődéséhez például óvodák, bölcsődék, rendelők vagy közparkok építésével. Ez természetesen a fejlesztőknek is érték, hiszen az ingatlanok vonzerejét növeli a fejlett infrastruktúra. Jó példával jár elől a Metrodom, a felajánlásával a kerület vezetése egy fontos lépést tett afelé, hogy Újbuda Duna-menti területei is élhetők legyenek.
A térség túlépítettségének problémáját az önkormányzat más módon is orvosolja: például elkezdődött az építési szabályzat felülvizsgálata, melynek során a meglehetősen megengedő beépítési mutatókat az önkormányzat szigorítani tervezi.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.