Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

Özönlenek a világűrből küldött műholdadatok

Újbuda   |   2020, június 23 - 14:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már rengeteg adatot küldött a világűrből a tavaly decemberben föld körüli pályára állított műegyetemi fejlesztésű SMOG-P nano- és a szintén magánfinanszírozásban készült ATL-1 kisműhold.

A MASAT (műhold) néhány évvel ezelőtti sikere után ismét magyarok által tervezett és kivitelezett műholdak keringenek a világűrben. A műegyetemi fejlesztésű SMOG-P nano műholdat és a szintén magánfinanszírozású ATL-1 kisműholdat 2019. december 6-án helyi idő szerint 9:18-kor bocsátották fel Új-Zélandról, majd állították sikeresen pályára. A SMOG-P az első magyar PocketQube (5x5x5cm) méretű műhold, teljes egészében a Műegyetemen készült, oktatók irányítása mellett, egyetemi hallgatók aktív részvételével. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium állta.

A SMOG-P feladata a Földet körülvevő térség elektromágnes szennyezettségét bemutató első térkép elkészítése. Ez a műhold tulajdonképpen egy előfutár, erre utal a nevében a betű is. A SMOG-P jelenleg a világ legkisebb, működő műholdja.

A műholdak vezérlését és adataik vételét a Műegyetem E épületének tetején található rádióállomásról oldják meg, ahonnan napi egy órán keresztül tudják venni az éppen Magyarország felett, vagy a tágabb vételkörzetben áthaladó műhold adatait. Nagy segítséget nyújtanak azonban a világ rádióamatőrei is, akik lelkesedésből lementik gépükre a műhold adatcsomagjait, és megküldik a magyar tervezőknek, kutatóknak. Így fél év elteltével már egyre teljesebb a világ elektroszmog térképe, amelyet a https://gnd.bme.hu/mb/site/ oldalon lehet megtekinteni.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.