Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 2. csütörtök, Ottó

Portréfilm készült Újbuda díszpolgáráról

Újbuda   |   2018, június 18 - 14:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kocsis Tibor rendező az Uránia Filmszínházban mutatta be ötven perces filmalkotását a népszerű, kerületünkben élő nyolcvan éves humoralistáról, Sándor Györgyről.

Kocsis Tibor rendező egy korábbi filmjével hívta fel magára Sándor György figyelmét. A humoralista többször megnézte a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmet, amely szerinte visszahozta fiatalságát, szeretett futball ikonjait. A rendező személyét Sándor jelölte ki, Kocsis pedig örömmel vállalta a nagy példakép felkérését.

A közel egy órás portréfilmben nemcsak a humoralista otthonába és életébe pillanthat be a néző, hanem megszólalnak a pályatársak is. “A sándorgyuriban” egyszerre nyilatkozik Szörényi Levente és Bródy János, Eperjes Károly és Verebes István, megszólal Karinthy Márton, Pásztor Erzsi, Galla Miklós, Jordán Tamás és még sokan mások is.

Kocsis Tibor a bemutatót követően elmondta, hogy a film rövid változatába sok minden nem fért bele, de reméli, hamarosan egy hosszabb, rendezői változatot is készíthet a humoralistáról. Sádor Görgy filmbemutatót követően vastaps kíséretében állt a színpadra.

Sándor György Kossuth- és Jászai Mari-díjas író, előadóművész tősgyökeres újbudai lakos, öndefiníciója szerint „humoralista”. Középiskolásként szavalóversenyt nyert, majd harmadikos gimnazistaként Kaposvárra szökött, ahol öltöztetőként dolgozott, és kisebb szerepeket is kapott. 1958-ban vették fel a Színművészeti Akadémiára, ahonnan saját bevallása szerint tehetségtelensége miatt rúgták ki, utána bútoros lett az egri Gárdonyi Géza Színházban, és ott is játszott. Volt osztályfőnöke, Szinetár Miklós 1960-ban szerződtette a Petőfi Színházba, 1963-tól a Thália Színházban volt öltöztető és segédszínész. Első önálló előadóestje 1965-ben volt az Egyetemi Színpadon, majd hamarosan fellépett a Vidám, valamint a Mikroszkóp Színpadon is. Számos kitüntetés és elismerés birtokosa.

 

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.