Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Rendhagyó fizikaóra középiskolásoknak a BME-n

Újbuda   |   2020, február 19 - 11:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tízedik alkalommal rendezték meg a Műegyetem középiskolásoknak szóló tudományos programját Kísérletek, amelyeket látni kell címmel.

Nyitott ajtókkal vártuk a fizika iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket, tanárokat, egyetemi hallgatókat és mindenkit, akit foglalkoztat a természettudományok világa” – mondta Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (TTK) mesteroktatója. A január 28-ai rendezvény a BME Fizikai Intézete fizikus Tehetséggondozó programjának zárórendezvénye volt, ahol egy rendhagyó fizikaórán hőtani, elektromosságtani, mechanikai és hullámtani bemutatót láthattak az érdeklődők. - Olyan kísérletekre esett a választásom, amelyeket nem, vagy nyersanyagigényük miatt csak korlátozottan tudnak elvégezni saját intézményük keretei között a középiskolai tanár kollégák. Az izgalmas bemutatók 2011 óta mindenki számára látogathatóak, és az interneten is nyomon követhetők – mondta Härtlein Károly. Hozzátette: a kísérletek iránt mindig nagy az érdeklődés, évről évre teltházasak a bemutatók.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.