Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. szombat, Mária

Rendhagyó irodalomóra

Újbuda   |   2019, április 12 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email


Az Újnyugat Irodalmi Kör szervezésében különleges irodalom órán vettek részt a Szent II. János Pál Iskolaközpont kilencedikesei a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban április 9-én. A Legendák Színháza rendezvénysorozat keretében Illyés Gyula, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, József Attila, Márai Sándor műveiről volt szó.

A Legendák Színháza rendezvénysorozat keretében Illyés, Karinthy, Kosztolányi, József Attila és Márai művei mellett a kortárs líráról is szó volt, a zenei aláfestésről a Talány Akusztik zenekar tagja, Zöld Csaba színművész gondoskodott és Molnár-C. Pál munkásságát is megismerhették a diákok. A játékos kvíz kérdéseire legtöbb helyes választ adók jutalomban részesültek.

- A kifejezetten középiskolásoknak szánt előadás célja az volt, hogy más oldaláról is megismertesse a diákokkal a klasszikus és kortárs lírát – mondta Szabó Zoltán Attila művészeti vezető. Hozzátette: kompakt élményt szeretnénk átadni a diákoknak, úgy hogy kicsit eltérünk a megszokottól, és nem úgy nyúlunk József Attila verseihez, ahogy azt a költészet napja körül szokás, nem azt az Ady verset adjuk elő, ami a tanmenetben is szerepel, hanem az a célunk, hogy ezeket a nagyszerű alkotókat még több oldalról megismerhessék a fiatalok.

A Molnár C. Pál Műterem-Múzeum a budapesti irodalmi események kiemelkedő helyszíne. Olyan hely, ahol kortárs szerzők, képzőművészek mellett, színházi emberek is megfordulnak; Nemrég Lukács Sándor színművész volt a vendégük. Az Újnyugat Irodalmi Kör Ménesi úti irodalmi estjét a Fővárosi önkormányzat is támogatja.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az államalapítás szentjei  

Iskola, templom és kórház is viseli a nevét. Rövid élete is elég volt ahhoz, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe a tragikus sorsú első magyar királyfi, Szent Imre. Összeállításunkban róla, nevelőjéről, Gellértről és édesapjáról, Szent Istvánról emlékezünk meg.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.