Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. hétfő, Piroska

Részvételi költségvetés

Újbuda   |   2020, november 25 - 09:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

A részvételi költségvetés új kezdeményezés: budapestiként december végéig bárki benyújthatja ötletét, mit változtatna meg, mit fejlesztene lakókörnyezetében, vagy akár egész Budapesten.

A Fővárosi Önkormányzat a 2020-as próbaévben egymilliárd forintot különített el részvételi költségvetéssel megvalósuló projektekre. Ennek célja, hogy növekedjen az állampolgárok érdeklődése és tudatossága a helyi fejlesztésekkel kapcsolatban, erősödjön a budapestiek és az önkormányzat közötti párbeszéd.

Mindenki szeretne kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti a szűkebb és tágabb környéket, de akár egész Budapestet, ez már csak elszántság és fantázia kérdése.

A folyamat első lépése az ötletgyűjtés. Három kategórián belül bármilyen ötletet be lehet nyújtani október 1-je óta.

Egész Budapest: az egész fővárost vagy legalább három kerületet érintő javaslat. Ebben a kategóriában két nagyobb ötlet megvalósítására lesz lehetőség, egyenként legfeljebb 250 millió forintos keretösszeggel. 

Zöld Budapest: a fővárosi zöld területek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodást elősegítő ötletek. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forintot, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forint. 

Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forint, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forint. 

A városvezetés célja az, hogy jobban bevonja a budapestieket a város működtetésébe azáltal, hogy a főváros költségvetésének egy meghatározott részéről nem az önkormányzat dönt, hanem az itt élők.

A részvételi költségvetés ötlete a brazíliai Porto Alegrében született meg a ’90-es években, ma már világszerte elterjedt és népszerű eleme a városok kormányzásának. Többek közt Bolognában, New Yorkban, Szöulban, Madridban, Párizsban működtetnek részvételi költségvetést, különböző modellekkel. Párizs kimagasló sikere, valamint a város struktúrájának hasonlósága arra buzdította Budapest új vezetését, hogy a magyar főváros részvételi költségvetését a párizsi minta alapján valósítsa meg. Ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy az ötletek beadásához és a szavazáshoz szükséges szoftvert a párizsiak bárki által ingyenesen felhasználhatóvá tették, a Fővárosi Önkormányzat ezt alakította át a budapesti igényekre.

Van ötlete?

Bizonyára önnel is előfordult már, hogy azon fantáziált, miként alakítaná át az utcáját, mire használna kihasználatlan területeket, hogyan tenné mindenki számára jobbá azt a helyet, ahol él. A részvételi költségvetés pont erre ad lehetőséget. Kezdjen el gondolkodni, mert az ön ötletére is számítunk! Az e célt szolgáló felületre – otlet.budapest.hu – 2020. december 31-éig lehet ötleteket beküldeni.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.