Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

Segélyhívás: mindig a 112 a nyerő szám

Újbuda   |   2019, február 27 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 112-es központi segélyhívószám az egész Európai Unió területén működik, így Magyarországon is ezt kell tárcsázni, ha segítségre szorul valaki. Ám akadnak olyan, kevésbé kiélezett szituációk, amikor ugyan segítségre vagy hivatalos személy eljárására van szükségünk, de nem élet-halál kérdésről van szó. Mint például ha találunk egy nyitva hagyott autót. Korábban ilyen esetben a XI. kerületi rendőrkapitányságot is tárcsázhattuk, a néhány éve bevezetett új irányítási rendszerben azonban nem ez a jó eljárás.

Jáger István rendőr őrnagy, kerületi rendőrkapitány lapunknak elmondta, hogy most már minden segélykéréssel a 112-t kell tárcsázni. Hívásunk a három országos központ egyikébe fut be, aszerint, hogy melyikben tud leghamarabb a kezelő foglalkozni velünk. Az információ alapján ők továbbkapcsolják hívásunkat a fővárosi vagy megyei illetékes Tevékenység Irányítási Központba (TIK). Budapestnek külön TIK-je van, ahol nemcsak a rendőrök, de a tűzoltó- és a mentőegységek helyzetével is tisztában vannak, így a lehető legközelebbről tudják küldeni a segítséget. Akár a szomszédos kerületből, ha az a jó megoldás. Ugyanakkor annak sincs akadálya, hogy ha meglátunk egy rendőrt, akkor közvetlenül tőle kérjünk segítséget.
Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről megerősítette, hogy ha veszélyhelyzetet észlelünk, a 112 tárcsázása és az operátor megfelelő, pontos tájékoztatása a helyes eljárás. Természetesen ha egy tűzoltóság közelében történik a baj, akkor be lehet menni személyesen is. (Többször előfordult például, hogy ujjra szorult gyűrű levételéhez kértek segítséget.) A korábban a kerületi tűzoltóságokhoz bekötött tűzriasztó berendezések a budapesti TIK-nél jeleznek, ahogyan az autók automatikus baleseti riasztó berendezései is.
A katasztrófavédelem hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban az illetékes első fokon eljáró szervet kell keresni, erről a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni. A személyes ügyintézéssel kapcsolatban javasolt az előzetes telefonos időpont-egyeztetés.
Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat  

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.