Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. szombat, Vilma

Sikert aratott a Futball–EP

Újbuda   |   2019, április 15 - 14:19Nyomtatóbarát változatSend by email

A tavalyi örömfutball és felolvasásdömping után a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idén is megrendezte Esterházy Péter emlékére a II. Futball–EP-t a Bikás parkban.

A Szedlák húgai nevű focicsapat nyerte a II. Futball–EP-t. Az Esterházy Péter munkássága előtt az író születésnapján, április 14-én tisztelgő kispályás labdarúgótornán összesen 42 gól született a Bikás park focipályáján. Második lett a FOSZ, a dobogó harmadik fokára pedig az Íróválogatott állhatott föl. A legtöbb gólt Kiss Tibor Noé újságíró, prózaíró rúgta, összesen ötöt. A tornán hét négyfős csapat mérkőzött meg egymással, a kétszer tízperces meccsek között felolvasásokon szusszanhattak a játékosok és a szurkolók.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus, az 1997-ben létrejött Íróválogatott tagja, számos alkalommal focizott együtt Esterházy Péterrel. Most két meccs közötti szünetben lapunknak elmondta, több művében is visszaköszön a foci témája. Tavaly megjelent Pálya című munkájában fontos kérdést tesz fel: vajon tényleg csak egy sport-e a futball?

Az EP-kupa mérkőzéseinek egyik bírója Pető Péter újságíró, korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető volt, aki Leshatár című 2017-ben megjelent művében írta meg tapasztalatait. Pető szerint a sportágról szóló könyvek révén azok is megkedvelhetik a futballt, akik korábban ódzkodtak tőle, mert megismerhetik szellemiségét, közösségteremtő erejét, pszichológiáját.

Esterházy Péter sokáig hivatásos labdarúgó volt, és szurkolóként is rajongott a fociért. Utazás a tizenhatos mélyére című művében azt írja: „futballozni mindenki futballozott, az is, aki nem”. Azt is megfogalmazta, hogy „az ember nem azért drukkol egy csapatnak, mert a csapat jó, hanem mert a miénk.”

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében. A határokon átívelő szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá vált.

Újbuda