Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Sokan bukják el a napokban a TB-t

Újbuda   |   2016, május 12 - 16:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén év elején is rengeteg diák fejezte be a felsőfokú tanulmányait, arra azonban kevesen gondolnak, hogy márciusban a diákigazolvány lejártával a biztosítási jogviszonyuk is megszűnik. A napokban pedig lejár a türelmi határidő, akiknek nincs munkájuk, vagy nem tanulnak tovább, azoknak már maguknak kell majd fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mindenkinek kötelező, attól függetlenül, hogy valaki éppen beteg-e vagy sem. Ez általában nem jelent gondot, azoknak, akik épp iskolába járnak, vagy be vannak jelentve a munkahelyükön. De amikor nem állunk munkaviszonyban vagy már nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor a TB-t magunknak kell fizetnünk. Ez jelenleg havonta 7 050 forint – írja a Pénzcentrum.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén a január-márciusi időszakban 5,2 százalékkal (14,2 százalékra) csökkent a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája, de még továbbra is majdnem minden hatodik munkanélküli ebből a korcsoportból kerül ki. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap.

Mikor és hogyan kell fizetni?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. Vagyis járulékfizetési kötelezettség terheli például azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

De azoknak a frissen végezett diákoknak, akik még nem kezdtek el dolgozni, nem szabad elfelejteniük, hogy hamarosan lejár a 45 napos türelmi határidejük, vagyis a március 31-én lejárt diákigazolvánnyal rendelkezők, május 16-tól kötelesek maguknak fizetni ezt a járulékot.

A járulék fizetését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell kezdeményezni a T1011-es adatlap kitöltésével. Ez az adatlap az adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, vagy letölthető az adóhatóság honlapjáról. Ezt pedig postán, személyesen, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

A nyomtatványon kívül az alábbiakra van szükség a bejelentkezéshez:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ kártya
  • meghatalmazás, akkor ha nem az igénylő jár el az ügyben.

A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

Kinek nem kell fizetni?

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

A járulékot egyébként a kötelezett hozzájárulásával más (például egy családtag) is fizetheti. Ezt az átvállalást azonban az állami adóhatósághoz kell bejelenteni, mert csak így válik érvényessé az átvállalás/befizetés.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.