Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Százéves rubindiplomást köszöntöttek

Újbuda   |   2014, augusztus 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újabb százéves lakóval gazdagodott a kerület, akit a polgármester köszöntött fel az ünnepelt Nándorfejérvári úti lakásában. A rubindiplomás dr. Maján László volt kocsikísérő, csendőrtiszt, mosogató, segédmunkás a Patyolatnál, kitanulta az esztergályos szakmát is, végül tanácsosi rangban vonult nyugdíjba a MÁV-tól.

Hoffmann Tamás polgármester látogatása során az idős úr felelevenítette izgalmakban bővelkedő és szenvedésekkel teli életének fontosabb pillanatait. Maján László Kiskunhalason született, jogásznak tanult, majd később a katonai felsőoktatás fellegvárában, a Ludovika Akadémián képezte magát tovább. Diplomával a zsebében csendőrtisztnek állt, de karrierjét derékba törte a II. világháború: a 16. hadosztály szakaszparancsnokaként vett részt a harcokban, majd 1944-ben az oroszok letartóztatták. A kivégzéstől egy orosz tábornok mentette meg azzal, hogy szibériai hadifogságba küldte három évre.

Hazatérése után rászállt az ÁVO, minden lépését követték. Egészen ‘58-ig rendőri felügyelet alatt állt, de ennek feloldása után 1987-ig továbbra is megfigyelték. Volt kocsikísérő, mosogató, segédmunkás a Patyolatnál, de az esztergályosságot is kitanulta. Később sikerült a MÁV-nál elhelyezkednie, ahol rövidesen művezető lett, végül tanácsosi rangban vonult nyugdíjba. Az idős jogászt azóta többször elismerték: megkapta a 70 éve államvizsgázottaknak járó rubindiplomát, majd 75 éves diplomája tiszteletére Szegeden ezüst emlékéremmel tüntették ki.

A szellemileg most is rendkívül aktív Maján László szerint a legjobb dolog, ami életében történt vele, az a házassága. Feleségét – aki egyébként Kosztolányi Dezső leszármazottja – kiskunhalasi tanítónőként ismerte meg, és egész életén keresztül jóban-rosszban végigkísérte. – Szerelem volt első látásra, de tudtam, anyagi háttér nélkül csak álmodozhatok a házasságról. Mikor ez szóba került, annyit mondott, ne érezd magad kellemetlenül, de én szívesen eltartalak téged a fizetésemből. Nekem több sem kellett, megszakítottam vele a kapcsolatot, Pestre helyeztettem magam, új munkát szereztem, és fél év múlva megkértem a kezét – emlékezett vissza. Két gyermekük született: egyikük óvónő, másikuk építőmérnök lett, akik négy unokával ajándékozták meg szüleiket. A polgármester a beszélgetés után átadta az ünnepeltnek a miniszterelnöki emléklapot és az ajándékokat a jeles évforduló alkalmából.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.