Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban

Újbuda   |   2015, március 17 - 15:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országos reprezentatív szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul április elején, melynek keretében mintegy 3600 ötvenévesnél idősebb embert vizsgál meg ingyenesen a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának kutatócsoportja. A vizsgálotok 20-30 percig tartanak, a szűrés kettő és fél hónap múlva zárul.

Évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ezért a lakosság szemészeti és cukorbetegség-szűrését hamarosan megkezdi a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának kutatócsoportja. A felmérés reprezentatív, az országot 105 körzetre osztva járja egy-egy kisbusszal két vizsgálócsoport, szemész szakorvos, nővér és asszisztens részvételével. A vizsgálatban részt vevőket a KSH adatainak felhasználásával választották ki, a bekerülőket előzetesen felkeresik, és tájékoztatják a részletekről.
Németh János egyetemi tanár, a projekt vezetője kiemelte, akciójuk azért fontos, mert jelenleg nincs pontos országos adat a vakok és látássérültek számáról.

A felmérés eredményeként javulhat a szemészeti ellátás Magyarországon, csökkenhet a vakok, látássérültek száma. Szabóné Berta Irén, a vizsgálatot támogató Vakok Állami Intézetének igazgatója hangsúlyozta: fontos a prevenció, annak megelőzése, hogy látássérültté váljon valaki.
Szabó Dorottya, a vizsgálat koordinátora elmondta: először vércukorszintet mérnek, majd a látásélességet, a szemlencsét és - rossz látás esetén - a szemfeneket vizsgálják.
A szűrést a Lions Clubs International Foundation által nyújtott pályázati támogatásból valósítják meg.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.